Haitin tíz halálos áldozata van a Wilma hurrikánnak

2005.10.19. 09:03

Tízen haltak meg Haitin a Wilma hurrikán okozta sárlavinák következtében helyi idő szerint kedden, miközben a trópusi vihar a Mexikói-öböl felé vette az irányt. Közép-európai idő szerint éjfélre a hurrikán négyes fokozatúra erősödött, szélsebessége az egy nappal korábbi 80 kilométer/óráról 160 kilométer/órára nőtt.

A miami székhelyű amerikai országos hurrikánfigyelő központ számításai szerint a Wilma szombatra éri el Floridát, amely tavaly négy hurrikánt élt át, idén pedig a Dennis, a Katrina és a Rita pusztítását szenvedte el. A Wilma az idei atlanti-óceáni hurrikánszezon 21. trópusi vihara és 12. hurrikánja A több napja tartó heves esőzések okozta sárlavinák tíz emberéletet követeltek Haitin - közölte a kormány.

Az előrejelzések szerint a Wilma várhatóan megkíméli New Orleanst és Mississippit, ahol augusztusban a Katrina több mint 1200 emberéletet követelt, és 30 milliárd dollárt meghaladó károkat okozott. A Wilma várhatóan elkerüli a Mexikói-öböl kőolajipari létesítményeit is. Szerdára virradóra a hurrikán központja 285 kilométerre délre volt a Kajmán-szigetek főszigetétől, a Nagy-Kajmántól és 13 kilométer/órás sebességgel haladt előre. Szerdán várhatóan északnyugatnak fordul.