Lezárult a nyomozás az ispánki vadászbaleset ügyében

MTI
2005.10.24. 12:46

Foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés bűntettével gyanúsítják azt a vadászt, aki június 24-én éjszaka, a Vas megyei Ispánk melletti erdőben, a Tőlös dűlőben, fegyverével kioltotta egy fiatal nő életét - közölte a megye rendőrfőkapitánya a lezárult nyomozást követően hétfőn Szombathelyen.

"A vadászati törvény kimondja, hogy vadra lőni csak akkor szabad, ha a vadász minden kétséget kizáróan megállapította, hogy vadra lő" - hangoztatta a sajtótájékoztatón Orbán Péter, aki évtizedek óta saját maga is vadász.

Ismertetése szerint a szóban forgó vadászat során a vendéglátó vadász és a halálos lövést leadó társa több szabályt is megszegett. A vadászok egy erdőben vaddisznókat fedeztek fel. Egyikük anélkül adott le lövést, hogy a szabályok szerint meggyőződött volna a cél valódiságáról - mondta a rendőrfőkapitány.

A lövés egy hazafelé tartó 38 éves ispánki asszonyt ért, aki a helyszínen belehalt fejsérülésébe.

A nyomozás során a helyszínen, hasonló látási és időjárási viszonyok között, szakértők bevonásával modellezték az esetet. Orbán Péter rámutatott: a távcsöves fegyveren, lámpa használata mellett, látni kellett volna az erdőben felbukkanó emberalakot, de egy másik távcsővel mindenképp meg kellett volna győződniük arról, hogy mire lőnek.