Kalóztámadás a szomáliai partok közelében

MTI
2005.11.05. 15:20

Kalózok támadtak szombaton egy európai turistákat szállító luxushajóra a szomáliai partok közelében - közölte a kenyai tengerészmentő szolgálat (SAP) és a hajót üzemeltető társaság.

A Seabourn Cruise Linesnak a Bahama-szigeteken bejegyzett 10 ezer tonnás MV Seabourn Spirit nevű hajójára, amely az egyiptomi Alexandriából a kenyai Mombasa kikötője felé tartott, két - más forrás szerint három - kis csónakból fegyverrel rátámadtak kalózok. A kapitány leadta a vészjelzést, majd kikapcsolta a rádióösszeköttetést, hogy a kalózok ne tudják bemérni a hajót, ezután kihajózott nyílt tengerre. A kalózok végül abbahagyták az üldözést.

A támadás során egy ember könnyebben megsérült. A hajón 600 utas és mintegy 160 főnyi legénység utazott.

A kalózok géppisztollyal és rakétagránáttal támadták meg a hajót. Mint mondta, mindegyik, mintegy 3,5 méteres csónakban négyen vagy öten ültek. A kapitány mindent megtett, hogy távol tartsa a kalózokat a hajótól, de nem értesítette az utasokat a vészhelyzetről - mondta.

Októberben kalózok két, az ENSZ által bérelt hajót engedtek szabadon, az egyiket még júniusban kerítették hatalmukba, más hajók legénységükkel együtt továbbra is kalózok fogságában vannak. A szomáliai partok mentén március óta 23 kalóztámadást követtek el - közölte a Nemzetközi Tengerhajózási Hivatal (IMB).