Súlyos a madárinfluenza-helyzet Kínában

MTI
2005.11.21. 13:20

Huszonegy madárinfluenza-gócot fedeztek fel idén a kínai hatóságok, és bár néhány körzetben sikerült ellenőrzés alá vonni a vírus terjedését, a helyzet összességében még mindig súlyos - mondta hétfőn a kínai mezőgazdaságiminiszter-helyettes.

A fertőzés kilenc tartományban jelentkezett, több mint 144 ezer szárnyas pusztult el, és 21,1 milliót öltek le - közölte sajtótájékoztatóján Jin Cseng-csie (Yin Chengjie). "Még ha egyes esetekben (...) sikerült is az érintett régiókat ellenőrzés alá vonni, összességében még mindig súlyos a madárinfluenza-helyzet" - jelentette ki . Ebben a hónapban 17 helyen ütötte fel a fejét a fertőzés.

A miniszterhelyettes kiemelte, hogy sok kínai család tart baromfit szoros közelségben az emberrel, és rámutatott, hogy a jelek szerint növekszik a vírus fertőzőképessége, ugyanis a legutóbbi eseteket vadmadaraknál fedezték fel.

A hatóságok figyelmeztettek, hogy a téli hónapokban növekszik a fertőzésveszély. Még korábban elrendelték a teljes baromfiállomány beoltását, és már több millió állat kapott vakcinát.

Kínában eddig egy megerősített esetben követelt halálos áldozatot a kór, egy másik esetben pedig felmerült annak gyanúja. Egy harmadik embernél kimutatták a H5N1 vírustörzs jelenlétét. A H5N1 2003 óta 130 embert fertőzött meg Ázsiában, s közülük csaknem hetvenen meghaltak.