Terjed a madárinfluenza Kínában

MTI/dpa
2005.11.25. 06:08
Tovább terjed a madárinfluenza Kínában a pénteki pekingi sajtó beszámolói szerint.

Az ország északnyugati részén fekvő Hszincsiang-Ujgur (Xinjiang Uygur Zichiqu) autonóm területen az elmúlt huszonnégy órában újabb fertőzéseket észleltek a madárinfluenza H5N1 vírusa által, s egyedül egy három kilométeres sugarú körzetben 5000 szárnyast kellett elpusztítani.

Október közepe óta a csütörtöki a huszonkettedik fertőzés az országban, illetve a huszonhatodik az év eleje óta.

Az Új Kína hírügynökség az egészségügyi minisztériumra hivatkozva szerdán jelentette, hogy Anhuj (Anhui) tartományban egy Hszu (Xu) nevű 35 éves földműves asszony halt meg azt követően, hogy elhullott baromfival került érintkezésbe. A vizsgálatok szervezetében a madárinfluenza H5N1 tipusú vírusát mutatták ki. Ezzel immár a második kínai nő halt meg a vírusfertőzés következtében.

Ugyancsak a pénteki sajtó számolt be arról, hogy a kínai egészségügyi hatóságok erősíteni kívánják a járvány elleni kampányt, továbbá megelőző intézkedéseket akarnak tenni a vírus emberre történő átterjedésének megakadályozására.

Ezzel egy időben ismertté vált, hogy az Egészségügyi Világszervezet egy vizsgálócsoportot küld a kelet-kínai Anhuj tartományba, ahol a két kínai parasztasszony elhunyt a madárinfluenza-vírus fertőzésének következtében.