Áradással fenyeget a Tevere Rómában

MTI
2005.11.28. 12:19

Az Il Messaggero című olasz napilap hétfői száma szerint előző nap a Tevere vízszintje a 14 méteres rekordmagassságon állt a város központjában, s mindössze 2 méter hiányzik ahhoz, hogy a folyó kilépjen medréből és elöntse a fővárost.

A tűzoltók vasárnap este elkezdték kitelepíteni a lakosokat Róma külvárosában a Teveréhez legközelebb fekvő házakból, és több száz embert menekítettek biztonságos helyre. A folyón leállították a turistáknak szervezett sétahajóutakat, miután vasárnap a szakadó esőben félig elsüllyedt az egyik nyitott tetejű sétahajó. Olaszország középső részén több terület már víz alatt van, miután az ebben az évszakban szokatlanul nagy mennyiségű csapadék miatt egyes folyók és patakok áttörték gátjaikat. A Tevere például Umbriában és Rómától északra, Lazio régióban is kilépett már medréből. Az áradások eddig főleg a gyéren lakott területeket érintették, és a mezőgazdaságban már eurómilliókban mérhető anyagi károkat okoztak.

Az Arno folyó is megduzzadt Toscanában, de lakott területen eddig nem öntött ki. A tűzoltók attól félnek, hogy Firenzében kiárad a folyó, amely az 1966-os árvíz idején hatalmas pusztítást végzett, és a műkincsek restaurálását még azóta sem sikerült teljesen befejezni.