Javul az arcátültetésen átesett francia asszony állapota

MTI
2005.12.05. 00:40
Plasztikai sebésze szerint egészséges a részleges arcátültetésen átesett francia asszony, s boldogsággal tölti el az operáció eredménye.

"Éppen most hagytam el kórházi szobáját, minden szempontból jól van és nagyon boldog" - nyilatkozta vasárnap este Lyonban a 38 esztendős nőn a rendkívül súlyos műtétet elvégző orvoscsoport egyike, Jean-Michel Dubernard professzor.

A francia nőnek májusban egy kutya leharapta a száját és az orrát. Az elveszett arcrészek pótlását az amiens-i kórház orvosai egy agyhalott személy szájának és orrának a felhasználásával hajtották végre. A műtét a rendkívüli kockázatok ellenére a jelek szerint sikerült, ugyanakkor szakértők arra számítanak, hogy a beavatkozás számos etikai problémát vethet fel.

Dubernard professzor szerint a páciens minden várakozáson felül jól érzi magát, s hat héten belül elhagyhatja a kórházat. Mindez azt is jelenti, hogy véget kell vetni az etikai vitáknak, nyilatkozta a professzor, aki 1998-ban az első kézátültetést végezte. Két évvel később pedig ő ütetett át először emberi alkart.