Lengyel rabszolgák Marseille-ben

MTI
2005.12.05. 15:21

Embertelen körülmények között, négyeurós órabérért illegálisan dolgoztatott lengyel munkásokat marseille-i építkezéseken egy francia vállalat, melynek vezetőit őrizetbe vették a francia hatóságok - adta hírül hétfőn a Le Figaro című napilap.

A párizsi újság helyszíni beszámolója szerint egy éven át közel harminc képzettség nélküli lengyel fiatal marseille-i villák építkezésein dolgozott. A lengyel segédmunkásokat egy Nagy-Britanniában bejelentett fiktív közvetítő cégen keresztül alkalmazta a francia vállalkozás, melynek két vezetőjét és három társult tagját a múlt hétvégén vették őrizetbe. Valamennyiük ellen illegális foglalkoztatás, vagyon elleni bűncselekmény és az emberi méltósággal összeegyezhetetlen szálláskörülmények miatt indult eljárás. Közülük négyen szabadlábon, a 35 éves cégvezető viszont előzetes letartóztatásban védekezhet.

A francia építési vállalkozó a konkurenciánál harminc százalékkal kisebb költségekkel vállalta a villák építését. A négyeurós órabér mellett a lengyel vendégmunkások munka- és életkörülményei a rabszolgaságra emlékeztetettek: a kőművesek heti hatvan órát dolgoztak, s a cég irodájában vagy gyakran az építkezéseken aludtak. Havi fizetésükből levonták a szállásuk és élelmezésük, valamint az építkezések közötti szállításuk és Lengyelországból való kiutaztatásuk költségeit. A hálózat felgöngyölítésére az egyik brigádvezető feljelentése után került sor.