Mária
-7 °C
3 °C

Bálnatetem a berlini japán követség előtt

MTI
2006.01.19. 11:06

Tizenhét méteres bálnatetemet emelt ki Rostocknál a tengerből és szállított a berlini japán nagykövetség elé a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet, hogy így tiltakozzon a távol-keleti szigetország által folytatott bálnavadászat ellen. Az akcióval a japán kutatási minisztérium tevékenysége ellen protestálnak, az ugyanis saját állítása szerint tudományos célból a déli-sarkvidéki vizeken meglehetősen nagy tételben vadásztat bálnákra.

A Greenpeace a stralsundi tengeri múzeum megbízásából, a saját költségén emeltette ki embereivel a vízből az elpusztult tengeri emlőst, ami egyáltalán nem volt egyszerű művelet: hossza nagyjából egy budapesti csuklós buszének felel meg. Arról nem tájékoztatták a múzeum vezetőjét, hogy a tetemet mire akarják felhasználni, de megígérték, hogy amint lezajlott a tiltakozó akció a berlini japán nagykövetség előtt, visszaszállítják az állatot a múzeumnak.

A környezetvédők szerint egyértelmű, hogy a japánok nem kutatási, hanem étkezési célra pusztítják a tengeri emlősöket, amelyeknek húsa ott ínyencségnek számít, és nagyon drága. Egyébként nemzetközi egyezmény tiltja, illetve szigorúan korlátozza a bálnavadászatot, s a Greenpeace aktivistái életüket kockáztatva igyekeznek védeni a bálnákat a valóságos halfeldolgozó üzemmel felszerelt japán halászhajók elől.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.