Hatalmas olajfolt Észtország partjainál

MTI
2006.02.02. 00:58
Több mint 800 madár tetemét emelték ki Észtország északnyugati partjainál egy, a tengervízen keletkezett hatalmas olajfoltból - közölték szerdán a helyi hatóságok. Az olaj 35 kilométeres szakaszon szennyezte be a vizet a múlt héten. A mérgező anyag valószínűleg egy arra elhaladt tartályhajóból került a Balti-tengerbe. Jelenleg hivatásos mentőalakulatok és önkéntesek fáradoznak azon, hogy kimentsék a még élő szárnyasokat, és elszállítsák a tetemeket, mert félő, hogy azokat más állatok eszik meg, és így ők is elpusztulnak.

Az eset súlyosságára jellemző, hogy Arnold Rüütel észt államfő a környezetszennyezett térségbe utazott. Az elnök megállapította, hogy a hajóforgalom az észt partok előtt folyamatosan nő, s ezért fokozott környezetvédelmi intézkedésekkel kell megóvni a partvidék állatvilágát.

A szakértők becslése szerint akár 5 ezer madár is elpusztulhatott az érintett szakaszon. A mentést, illetve a tetemek elszállítását nehezíti és veszélyessé teszi az, hogy egy vékony jégtábla rengeteg madárral a hátán eltávolodott a partoktól. Az észt igazságügyi szervek kevés esélyt látnak arra, hogy a vétkes vízi jármű nyomára bukkannak.