Idős emberekre szakosodtak a Miskolc környéki rablók

MTI
2006.02.07. 14:46

Hatan jelenleg előzetes letartóztatásban vannak annak a bűnözői körnek a tagjai közül, akik 2005 nyarától Jász-Nagykun-Szolnok, majd később további négy megyében idős, általában egyedül élő embert raboltak ki otthonukban. A sértettek közül hárman nem élték túl az erőszakot - közölte Házi István dandártábornok, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője kedden Budapesten.

Az elkövetők az éjszakai órákban az ajtó vagy ablak befeszítésével, az ajtó berúgásával jutottak be a házakba, ahol a többnyire még alvó vagy a behatolás zajára felébredő sértetteket azonnal lefogták, durván bántalmazták és pénzüket követelték - mondta sajtótájékoztatón.

Valószínűsíthető volt, hogy utazó bűnözőkről van szó, miután a későbbiekben több környező megye területén is történtek hasonló bűncselekmények. A csoport tagjai Jász-Nagykun-Szolnok megyében 11, Hajdú-Biharban 9, Hevesben egy és Pest megyében szintén egy idős ember sérelmére elkövetett súlyos bűncselekmény elkövetésével gyanúsíthatók. A bűncselekmények döntő többsége rablás, azonban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kettő, Hajdú-Biharban pedig egy esetben a sértettek "vallatása" során alkalmazott erőszak az idős emberek halálához vezetett.