Világhírű festményeket loptak el Rio de Janieroban

MTI
2006.02.25. 08:52
Világhírű festményeket, Pablo Picasso, Claude Monet, Henri Matisse és Salvador Dali egy-egy képét rabolták el ismeretlen fegyveresek helyi idő szerint pénteken Brazíliában, Rio de Janeiro egyik múzeumából.

A négy fegyveres tolvaj nyitvatartási időben hatolt be a Chacara do Céu múzeumba. Értesülések szerint kézigránáttal fenyegették meg az őröket, illetve a benntartózkodó látogatókat, majd a személyzetet a riasztóberendezés és a megfigyelő kamerák kikapcsolására kényszerítették. Ezt követően a múzeum igazgatónőjének elmondása szerint feltehetően teljes céltudatossággal rabolták el Picasso, Monet, Matisse és Dali egy-egy festményét, azaz a kiállított képek közül a múzeum legértékesebb festményeit. Ezek pontos értékét azonban az igazgatónő nem közölte.

A fegyveresek elraboltak egy Picasso-könyvet is, továbbá öt külföldi múzeumlátogatót pénzétől, ékszereitől és útlevelétől "szabadították meg." A rablók ezt követően a rendkívül értékes zsákmánnyal a helyi karneváli tumultust kihasználva, a több ezres tömegben kereket oldottak. A rendőrség megkezdte a rablás kivizsgálását.