Újabb öt fertőzött hattyút találtak Nagybaracskánál

MTI
2006.04.03. 20:58

Újabb öt, Magyarországon elhullott bütykös hattyú tetemében mutatták ki a madárinfluenza H5-ös vírustörzsének jelenlétét az Állategészségügyi Intézet munkatársai hétfőn - tudatta Batiz András.

A kormányszóvivő az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében úgy fogalmaz: "a fertőzött madártetemeket Nagybaracska térségében találták, ahol ezekkel együtt már 55 szárnyasról derült ki, hogy madárinfluenzában pusztult el. Az öt újabb madárinfluenzás eset további intézkedést nem igényel."

A mai szárnyasokkal együtt eddig 64, Magyarországon elpusztult madárban mutatták ki a madárinfluenza vírusának jelenlétét. Ezek közül egy-egy kormorán, szárcsa, tőkésréce és dankasirály, a többi pedig bütykös hattyú volt. Az országban jelen pillanatban hat kijelölt védő- és megfigyelési zóna van - írta a közlemény.

A kormányszóvivő közölte: a madárinfluenza elleni védekezés keretében várhatóan már a héten elkezdik beoltani a 13 magyarországi állatkert mintegy 5600 nagy értékű szárnyasát. Batiz András közleményében hangsúlyozta: "a madárinfluenza mindezekkel együtt továbbra is állatbetegség Magyarországon. Nincsenek veszélyben sem emberek, sőt még háziszárnyasok sem".