Fehérvári maffiaper: kártérítést követelnek a felmentett rendőrök

MTI
2006.04.13. 12:10

Kártérítési pereket indítanak a székesfehérvári maffiaperben bűncselekmény hiányában jogerősen felmentett egykori rendőri vezetők - mondta el az egyik vádlott csütörtökön az MTI-nek. A Fővárosi Ítélőtábla kedden bűncselekmény hiányában jogerősen felmentette a 23 vádlott többségét, köztük a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság egykori megbízott bűnügyi igazgatóját, továbbá a felderítő és a szervezett bűnözés elleni egységeinek vezetőit és két ügyészségi nyomozót. Néhány vádlott felfüggesztett szabadságvesztést, pénzbüntetést, illetve egyikük megrovást kapott. Egyedül az elsőrendű vádlottat, egy civilt sújtottak letöltendő szabadságvesztéssel. A Népszabadság szerint az ügyben minden más információ még 85 évig államtitok.

A per azért indult, mert a nyomozás adatai szerint a rendőrök magyar bűnözőket mentegettek és nyomozásokat vittek félre (lapértesülések szerint fehérvári bűnözők egy csoportja szembekerült a helyi arab alvilággal, és törvénytelen rendőri segítséget kapott ahhoz, hogy legyőzze riválisát).

Orgovány Zoltán tizedrendű vádlott, a megyei főkapitányság szervezett bűnözés elleni alosztályának egykori vezetője elmondta, hogy a felmentő rendelkezés ellenére keserűség maradt benne, hiszen a több mint egy fél évtizeden át tartó eljárás során igazságtalanul meghurcolták, egy hónapot töltött előzetes letartóztatásban, de volt olyan kollégája, akit kilenc hónapig tartottak fogva.