Öt indonéz halt meg madárinfluenzában

MTI/AP
2006.05.17. 08:35

Újabb öt ember halt meg Indonéziában madárinfluenzában - erősítette meg szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A WHO szerint négyen Észak-Szumátra tartományban estek áldozatul a madárinfluenza-vírus emberre is veszélyes H5N1 altípusának, míg az ötödik halálesetet az ország második legnagyobb városában, Surabayában regisztrálták. A világszervezet jelentéséből az is kiderül, hogy a legújabb észak-szumátrai megbetegedések egyetlen család nyolc tagját érintették, akik egy "családi esemény" során fertőződtek meg.

Az indonéz egészségügy-minisztérium ugyancsak szerdán kiadott közleménye hangsúlyozta: a fertőzések nem emberről emberre terjedtek.

Ezzel 30-ra emelkedett a dél-kelet-ázsiai országban a madárinfluenza halottainak száma, de az indonéz közegészségügyi adatfeldolgozás hiányosságai jóval több áldozatot is takarhatnak. Így is a második helyre került Indonézia a madárinfluenza emberi áldozatai tekintetében Vietnam mögött, ahol eddig 42-en haltak meg 2003 óta a kórban.

A vírus az ország 33 tartományából már 27-ben felütötte a fejét a baromfiállomány között, beleértve a legkeletibb területet, Pápuát, és a jakartai kormány a támadások kereszttűzébe került, mert mindeddig nem volt hajlandó tömeges irtást végrehajtani a fertőzött területeken.