Boldogtalanok a magyarok

MTI
2006.08.31. 19:20
Európa egyik legkevésbé boldog nemzete a magyar

Európa egyik legkevésbé boldog nemzete a magyar - ez derült ki a TÁRKI 2005-ben végzett Európai Társadalmak Összehasonlító Vizsgálatából, amely huszonnégy országra terjedt ki.

A több mint 45 ezer kérdezettnek 10 fokú skálán kellett magát elhelyeznie aszerint, hogy mennyire érzi boldognak magát (a magasabb pontszám nagyobb fokú boldogságot jelölt). Az adatok azt mutatják, hogy összességében véve a 24 ország lakosai elégedettek életükkel, válaszaik átlaga 7,27 pont.

Az országlajstromban Magyarország hátul van: a 21. Ugyanakkor a magyar lakosok arra a kérdésre, hogy mennyire érzik magukat boldognak 6,48-as átlagpontot adtak a tízfokú skálán, ami inkább a skála boldog végéhez van közelebb. A még boldogtalanabbak: Észtország, Szlovákia és Ukrajna. Utóbbiak átlagpontja 5,56.

A legboldogabbak a svájciak, a finnek, az izlandiak és a dánok, átlagpontjuk 8-nál magasabb.

A kutatás szerint Magyarországon a 18 és 39 év közöttiek, a felsőfokú végzettségűek és a Közép-Dunántúlon élők boldogabbnak érzik magukat az átlagosnál, míg a középkorúak, az alapfokú végzettségűek és az észak-magyarországi régió lakosai tartják magukat a leginkább boldogtalannak az országos átlaghoz képest.