Gyerekeken tesztelik a madárinfluenza elleni oltóanyagot

MTI
2006.09.01. 15:58

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyezte, hogy gyereken is megkezdődjön a madárinfluenza elleni oltóanyag klinikai vizsgálata, közölte a Magyar Hírlap értesülésére reagálva Pál Tamás, az oltóanyag klinikai tesztelését felügyelő Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója pénteken.

Pál Tamás elmondta, hogy az intézet a napokban adta ki az engedélyt a vizsgálatokra, amit előzetesen három szakhatóságnak kellett jóváhagynia. Az ellenőrzés során egyebek mellett orvosszakmai és etikai szempontból vizsgálták a klinikai vizsgálat gyerekekre történő kiterjesztésének lehetőségét.

A hetekben kezdődő vizsgálat előtt toborozás indul, húsz önkéntes szülő jelentkezését várják, akiknek gyermekeit a legszigorúbb előírások betartása mellett vetik alá a klinikai vizsgálatnak, közölte. Így például a szülőkkel ismertetni kell a klinikai vizsgálat minden részletét, ezt követően beleegyező nyilatkozatra is szükség van, és a gyereket is tájékoztatni kell a vizsgálatról. A gyerek tiltakozása esetén pedig nem lehet a szérumot alkalmazni.

Pál Tamás elmondta, "semmi különleges nincsen" abban, hogy gyerekeken is vizsgálódnak. Nagyon fontos megtudni, hogy hogyan reagál egy gyerek szervezete, hiszen egy madárinfluenza-járvány fokozottan veszélyeztetné ezt a korosztályt.