Emléktábla a hősi halált halt tűzoltók tiszteletére

MTI
2006.09.01. 17:44

Emléktáblát avattak a Műegyetemnél három hete keletkezett tűz oltásában hősi halált halt három tűzoltó tiszteletére pénteken Budapesten. "Erkölcsi kötelességünk emléket állítani a három hősi halott tiszteletére a 225. tanévünk kezdete előtt" - fogalmazott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora rövid emlékező beszédében.

Molnár Károly, az egyetem aulájában a három fiatal tűzoltó - Repmann Károly és Horváth Ákos hadnagy, valamint Pintér Gábor főhadnagy - tiszteletére felavatott emléktábla mellett rokonok és tűzoltó kollégák jelenlétében az egyetem Pro Universitate posztumusz-díjat adományozta az elhunytak családjainak. Az emlékezők - akik között ott volt Demszky Gábor főpolgármester, Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója és Bende Péter, a Fővárosi Tűzoltóság parancsnoka - a rendezvény végén gyertyagyújtással és virágokkal rótták le kegyeletüket.

Magyarország legsúlyosabb tűzoltó tragédiájában a három tűzoltó augusztus 8-án éjjel azután vesztette életét, mialatt a Műegyetem K épületének pincéjében keletkezett tüzet próbálták eloltani.