A hollandok dolgoznak a legkevesebbet

MTI/dpa
2006.09.03. 11:34
A franciák legszívesebben csak napi hat órát dolgoznának - derül ki a TNS-Sofres piackutató intézet vasárnap közzétett elemzéséből. Sőt az 1000 megkérdezett egynegyede ennél is kevesebbet, napi 2-5 óra munkát tartana ideálisnak. Mindössze négy százalék azoknak az aránya, akik szívesen dolgoznának napi tíz órát, vagy még ennél is többet, két harmad részük viszont azt állította, hogy a 35 órás munkahét mellett van elegendő idejük a pihenésre, feltöltődésre.

Az Európai Unió statisztikai adatai szerint az unióban a heti munkaidőt tekintve a csehek dolgoznak a legtöbbet: 42,8 órát. Ennek magyarázata, hogy a részmunkaidő nem jellemző a csehországi foglalkoztatásban. Hollandiában az alkalmazottak fele viszont már részidőben dolgozik, így jött ki, hogy a hollandok heti munkaideje a legrövidebb az EU-ban, 31,4 óra. Az Eurostat szerint az uniós heti munkaidőátlag 37,9 óra. Egész Európában az izlandiak töltik a legtöbb időt munkával, megelőzve a cseheket, akiket a heti munkaidő hosszáról készült listán a görögök követnek 42,4 órával, harmadik helyen a lettek állnak, 41,9 órával.

Az Európai Unióban hosszú ideje zajlik az egyeztetés az uniós szintű munkaidő-szabályozás kialakításáról. Az EU 1993-ban hozott irányelve értelmében az állampolgárok heti munkaideje nem haladhatja meg a 48 órát.