Pert nyert a Lelkiismeret '88 a rendőrség ellen

MTI
2006.09.12. 14:50

Jogerősen pert nyert kedden Kocsis Imre és három társa a BRFK ellen. A rendőrséget nagy összegű kártérítésre kötelezte a Fővárosi Ítélőtábla - közölte Gaudi-Nagy Tamás a felperesek jogi képviselője, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumi elnöke.

2004. május 23-án a Lelkiismeret '88 Csoport "fővárosi gój találkozót" akart szervezni, az egyidejűleg ott korábban bejelentett, Izrael Állam 56. évfordulójának megünnepelésére szervezett rendezvénnyel. A találkozót a BFRK megtiltotta a közlekedési rend aránytalan sérelmére hivatkozva, ám ez a jogszabály az EU csatlakozás óta már nem volt hatályos.

Kocsis Imrét, a szervezet vezetőjét és három másik aktivistát a térről a rendőrség előállította, Kocsist csaknem három napig őrizetben tartotta - mondta Gaudi-Nagy Tamás. Mind a négyük esetében utóbb a bíróság jogerősen megállapította a szabálysértés hiányát, és felmentette őket.

A bíróság Kocsis Imre javára egymillió, a három másik személy javára fejenként ötszázezer forint nem vagyoni kártérítést és kamatait ítélte meg, továbbá kötelezte a BRFK-t 333 ezer forint perköltség megfizetésére. Emellett a bíróság feljogosította a felpereseket arra, hogy egy országos napilapban és egy elektronikus médiumban BRFK költségén közzétehessenek egy elégtételt adó közleményt.