Fegyelmi vizsgálat lesz a fővárosi tűzoltóparancsnok ellen

MTI
2006.10.18. 19:09

Fegyelmi eljárás indul az augusztus műegyetemi tűz kapcsán a fővárosi tűzoltóparancsnok ellen - nyilatkozta Danielisz Béla szerdán az MTI-nek. A Fővárosi Közgyűlés Városrendészeti Bizottságának eddigi és várhatóan leendő elnöke elmondta, hogy tiszteletben tartják a közigazgatási hivatal vezetőjének törvényességi észrevételét, amelyről egyébként mindeddig csak a sajtóból értesültek.

Forgács Imre, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetője kedden közleményben tudatta, hogy a fővárosi önkormányzat szakbizottságának, a katasztrófavédelem országos főigazgatójának döntése alapján, ami egy hatályos törvényre épül, mérlegelés nélkül, automatikusan fegyelmi eljárást kellett volna indítania a fővárosi tűzoltóparancsnok ellen. Danielisz Béla közölte, hogy a szakbizottság szeptemberben azért nem indított fegyelmi eljárást, mivel a katasztrófavédelmi főigazgatóság vizsgálata nem állapította azt meg, hogy a fővárosi tűzoltóparancsnok vétkesen megszegte volna kötelezettségét.

Az MSZP fővárosi frakcióvezető-helyetteseként is tevékenykedő politikus szerint a katasztrófavédelem országos vezetésének eljárása mindvégig tendenciózusnak tekinthető ez ügyben. Ezt jelzi azt is, hogy előbb "szivárogtatták ki" a sajtónak a vizsgálati jelentést, minthogy azt megküldték volna a fűzoltóságot fenntartó önkormányzatnak.