Madárinfluenza-laboratóriumban járt Bush

MTI
2006.11.20. 10:36

Egy vietnami madárinfluenza-laboratóriumot tekintett meg hétfőn Ho Si Minh-városban George W. Bush amerikai elnök, a járvány elleni sikeres küzdelemre bátorítva a délkelet-ázsiai országot, amerikai támogatást ígérve, egyúttal az egész térséget arra intve, hogy készüljön fel a járvány esetleges újabb kitörésének kezelésére.

Amikor az amerikai elnök a Pasteur Intézethez - Vietnam egyik vezető járványügyi kutatóintézetéhez - érkezett Ho Si Minh-városban, az egykori Saigonban, lelkes fogadtatásban részesült az utcákon összegyűlt tömeg részéről. Bush először járt a délkelet-ázsiai kommunista országban, a vietnami háborúban elszenvedett amerikai vereség és a pánikszerű menekülés éve, 1975 óta ő a második amerikai elnök, aki az országba látogatott. Elődje, Bill Clinton 2000-ben utazott Vietnamba, de már Bush megválasztása után, leköszönő elnökként. Annak idején egyikük sem vett részt a háborúban.

Bush további amerikai segítséget ígért Vietnamnak a madárinfluenza és az AIDS elleni küzdelemben. Vietnam nagy erőfeszítéseket tesz a madárinfluenza, különösen annak rendkívül fertőző, emberre is veszélyes H5N1 vírusa leküzdésére. A járvány 2003-as kitörése óta 153-an haltak meg a térségben - 42-en Vietnamban és 56-an Indonéziában. Vietnamban idén egyetlen baromfi-megbetegedést sem regisztráltak, emberi fertőzés pedig nem történt 2005 novembere óta.