Auguszta
5 °C
22 °C

Fagyokkal köszönt be a tavasz

2004.02.27. 14:37
Közlekedési káoszt okozott Belgiumban és Franciaországban a havazás, Németországban és Ausztriában ugyanakkor nem okozott gondot a télire fordult időjárás. A jövő héten beköszöntő tavasz ellenére egyelőre hazánkban is marad a télies időjárás, vasárnapig sok csapadékkal. Németh Lajos prognózisa szerint március közepéig kell várnunk a tavaszra.
Vasárnap délutánig csapadékos időjárást prognosztizál Németh Lajos meteorológus. A keleti, északkeleti országrészben inkább hó, a többi helyen jellemzően eső esik majd.

Szerdáig napról-napra hidegebb lesz

A hétvégén országszerte alig emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet, vasárnap a Nyugat-Dunántúlon hófúvás is előfordulhat. Németh Lajos előrejelzése szerint a hétvége után nem lesz csapadékos az időjárás, viszont a hét közepéig egyre hidegebbre fordul az idő. Szerdán lehetnek olyan helyek, ahol mínusz tíz fok alá csökken a hőmérséklet. Németh Lajos szerint a mostani időjárás inkább a február eleji átlagnak felel meg, amikor viszont országszerte tavaszias idő volt tapasztalható. A prognózis alapján március közepéig marad télies az időjárás.

Közlekedési káosz Franciaországban és Belgiumban

Hatalmas közlekedési fennakadásokat okozott pénteken Belgiumban a hirtelen kezdődött havazás: átmenetileg megbénult a Brüsszelt körülvevő autópálya forgalma, és - teljesen szokatlan módon - reggel 7 óra körül a metró kivételével le kellett állítani a brüsszeli tömegközlekedést is - adta hírül az MTI.

Közlekedési káoszt eredményezett a leesett nagy mennyiségű hó pénteken Franciaországban is. A nyugat-franciaországi Bretagne-ban és Normandiában, ahol helyenként 35-40 centiméter hó hullott, pénteken reggel több száz jármű rekedt a csúszós utakon. Négy megyében, valamint a Spanyolországba vezető A63-as autópálya határátkelőjénél megtiltották a 7,5 tonnánál nehezebb teherautók közlekedését. Több ezer francia gyermeknek iskolaszünetet hozott a vastag fehér hótakaró, amely miatt teljesen leállt az autóbusz-forgalom.

Németországban és Ausztriában nincsenek fennakadások

Németország számos részére szintén visszatért a tél. Bajorország déli részén a sűrű hóesés miatt nehéz téli útviszonyokkal kell számolni. A meteorológiai szolgálatok havasesőt jósoltak a nappali órákra Észak-Rajna-Vesztfália, illetve estére a Saar-vidék és a Rajna-vidék-Pfalz területére. Délutánra a bajor Alpokban is megindul a havazás.

Bár a tél újabb rohama aggodalmat okozott Felső-Ausztriában, az osztrák tartományban - mint a rendőrség közölte - elmaradt a várt közlekedési káosz. Mindössze két kisebb, iskolabuszos baleset történt, de a gyerekeknek egyik helyen sem történt az ijedségen kívül más baja. Az egyik helyszínen, Mattighofennél az iskolabusszal ütközött személygépkocsi vezetőjét szemsérüléssel vitték kórházba. Felső-Ausztria tartományi főnökének helyettese elmondta, hogy idén eddig 43 ezer tonna sót kellett a tartomány síkos útjaira szórni, 20 százalékkal többet mint az előző évben.

Eltűnt 370 rénszarvas

Eltűnt mintegy 370 rénszarvas pénteken az oroszországi Csukcs-félszigeten tomboló szokatlanul kemény hóviharban. Félő, hogy az ítéletidő megtizedelte egy helyi mezőgazdasági vállalat 4 ezer állatot számláló csordáját a Bering-szoros környékének tengerparti részén. Egy illetékes szerint sok szarvas a viharban eltévedt, több közülük a meredek sziklaszirtről a tengerbe zuhant, legalábbis a helybeliek láttak hullámokkal reménytelenül viaskodó állatoka. Valószínűleg vízbe fulladtsok szarvas. Az állatok egy része elérhette a biztonságosnak mondható dombokat. Tenyésztőik összeterelésükre terepjárókkal indultak el, és légi járművek bevetését is tervezik az eltévedt szarvasok felkutatására.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!