Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Hatvankét évesen szült fiút

2001.05.31. 10:44
Hatvankét évesen szülte meg fiúgyermekét Franciaországban egy nő, aki így a világ harmadik legidősebb anyukájává vált. A szülésről szóló hír nyomán feltevődött a kérdés: miként lett terhes az idős nő, ha Franciaországban tilos a mesterséges megtermékenyítés.

A nevét eltitkoló hatvankét éves nő egészséges, három kilós fiúgyermekét május 14-én szülte meg a Lauriers Klinikán, a dél-kelet franciaországi Frejus településen. A nő a világ harmadik legidősebb anyjává vált. A Guiness rekordok könyvében két, hatvanhárom éves anya előzi meg: Rosanna Della Corte 1994-ben szült, Olaszországban, míg Arceli Keh Kaliforniában, 1996-ban adott életet gyermekének.

In vitro megtermékenyítés

A szülésről szóló hírek nyomán a francia közvélemény feltette a kérdést: miként lett a nő terhes, miután Franciaországban tilos a mesterséges megtermékenyítés. A francia média csupán találgatásokat ismertetett: szerintük az ismeretlenségbe burkolózó nő az Amerikai Egyesült Államokban, az in vitro megtermékenyítési technika segítségével esett teherbe. A hírügynökségek említést sem tesznek arról, hogy elképzelhető lenne a természetes fogantatás.

"Hatvankét évesen szülni, nem mindennapi"

Bernard Kouchner francia egészségügyi miniszter szerint az idős asszony szülése a technikai és tudományos sikerek ellenőrizhetetlen elfajulására mutat rá. A miniszter szerint ez "nem tragikus, de a gondolat, hogy valami határtalanná nőheti ki magát, nyilvánvalóan gondot jelent".

A szülés színhelyéül szolgáló klinika igazgatója, Philippe Lavernhe szerint munkatársai képzésüknek megfelelően világra segítették a gyermeket. "Az etikai gondok azután jönnek. Bizonyos, hogy hatvankét évesen szülni, nem mindennapi dolog" - mondta a klinika igazgatója az LCI francia televíziónak.

Az AP hírügynökség úgy tudja: a Frejus közeli Draguignan ügyészei jelezték: kihallgathatják az anyukát, hogy megtudják, miként fogant a gyermek és hogyan fogja az anyuka felnevelni az újszülöttet.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.