Piroska
-10 °C
1 °C

Rejtélyes körülmények között tűnt el egy ukrán újságíró

2002.11.06. 21:33
A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet aggodalmát fejezte ki Mihajlo Kolomiec, az Ukrajinszki Novini hírügynökség igazgatójának eltűnése miatt. A 44 éves férfi október 22-én tűnt el, miután rokonaival közölte, hogy öngyilkos lesz.
A szervezet Jurij Szmirnov ukrán belügyminiszterhez intézett levelében kéri, tegyenek meg mindent az újságíró megtalálásáét. Az RSF kéri, hogy mielőtt elsietett következtetéseket vonnának le Kolomiec eltűnése okairól, a vizsgálat ne zárja ki szakmai tevékenységét sem - áll az MTI kijevi tudósítójához szerda este eljuttatott közleményben.

Bírálta a hatalmat

Mihajlo Kolomiec október 21. óta nem jelent meg munkahelyén, s azóta tartózkodási helye ismeretlen. A hírügynökség október 28-án tudatta vezetője eltűnését, hozzátéve, hogy az eltűnés a hírügynökség szakmai tevékenységével, a hatalmat időnkét bíráló állásfoglalásaival is összefüggésben lehet.

Öngyilkos lett?

A rendőrség tájékoztatása szerint az újságíró október 22-én Ukrajnából Fehéroroszországba utazott. 28-án este telefonált munkatársainak, családjának és egy barátnőjének, akiknek állítólag öngyilkossági szándékát jelentette be.

A Riporterek Határok Nélkül szervezethez eljutott értesülések több szempontból is ellentmondóak. Kolomiec környezete állítja: a telefonbeszélgetések során az újságíró nem közölte egyértelműen, hogy öngyilkosságra készül. Rokonai szerint nem volt depressziós és személyes oka sem volt ilyen cselekedet elkövetésére. Édesanyja cáfolja a rendőrség közlését, mely szerint eltűnése óta rendszeresen tartaná fiával a kapcsolatot - áll a közleményben.

Mihajlo Kolomiec 44 éves, 1991 óta újságíró. 1997-ben alapította meg az Ukrajinszki Novini hírügynökséget, amelynek ötven százalékban a tulajdonosa. A tőke másik fele a Humanitárius Technológiák Ügynöksége nevű szervezet tulajdonában van, amelyet Valerij Horoskovszkij, az elnöki hivatal helyettes vezetője irányít.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!