Orsolya
7 °C
10 °C

Piknik a krematóriumban

2004.04.18. 13:37
A dél-lengyelországi Slawiecicéban, egy volt náci koncentrációs tábor krematóriumának kemencéjében ismeretlen tettesek grillezést rendeztek és húst sütöttek, megbecstelenítve az áldozatok emlékét.
A piknik nyomait egy helyi lap újságírói fedezték fel az auschwitz-birkenaui táborkomplexumhoz tartozó, sok lengyel és külföldi turista által látogatott egykori tábor krematóriumában - írja a Rzeczpospolita című lengyel napilap.

Slawiecice foglyai a német megszállás idején egy vegyi kombinátot építettek a közeli Kedzierzyn-Kozléban (opolei vajdaság). A háború után a tábort a lengyel hatóságok emlékhelyként megőrizték.

A piknik résztvevői, akik számára nem jelentett akadályt az épületet övező vastag rács sem, valószínűleg a tetőn keresztül jutottak be a krematórium belsejébe.

Jerzy Wróblewski, az auschwitz-birkenaui múzeum igazgatója, aki a Rzeczpospolitától értesült a történtekről, nem talált szavakat a tettre. "Csak teljesen elállatiasodott vagy mérhetetlenül ostoba emberek lehetnek azok, akik képesek ezrek halálának a helyét így meggyalázni" - mondta a lapnak.

A hatóságok elrendelték az épület őrizetének megerősítését, az ügyészség pedig vizsgálatot indított az ügyben.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.