Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

'Ez egy kutyamengele'

2006.02.22. 14:54
Kapcsolódó cikkek (1)
Kutyabarátok önkéntes segítőket várnak a soproni kutyatelephez, ahol pokoli állapotok uralkodnak már jó ideje. Az állatvédők tudják, hogy hivatalosan csak az önkormányzat intézkedhet a kutyák érdekében, de szerintük a Btk. 30. paragrafusa megengedi, hogy "végszükség" esetén önkéntesek bemenjenek a magánterületre.

Felháborodott állatvédők megpróbálnak segíteni a Sopron külterületén lévő telep embertelen körülmények között tartott kutyáin, a törvényre hivatkozó, jogászi tanácsokra támaszodó kutyabarátok saját véleményük szerint behatolhatnak a tenyésztő tulajodnában lévő területre. Az akciót Harcsás Márta, a Kutya újság főszerkesztője, az ATV Ebugatta című műsorának vezetője szervezi, ő jelentette fel a rendőrségen Őrsi Andrást, aki állítólag többszínű mudik kitenyésztésével kísérletezik évek óta.

Önkéntes segítőket várnak


Képek: dogheart.hu

Harcsás Márta arról tájékoztatta az Indexet, hogy önkéntes segítőket várnak a kutyatelephez, hogy enni és inni adjanak a fertőzésveszélyben élő, láncravert, gondozatlan és elvadult kutyáknak; ehhez itató és etető tálakra, kutyaeledelre is szükségük van. Arra azonban figyelmeztetett, hogy senki ne próbáljon egyedül közeledni a kutyákhoz, inkább csatlakozzanak a soproni állatvédőkhöz, ugyanis sok kutya annyira elvadult, hogy veszélyesek lehetnek az emberre. Emellett várják menhelyek és magánemberek jelentkezését is, a kutyák jövendő örökbefogadásához - bár azzal tisztában vannak, hogy a kétszáz kutya közül sokat el kell majd altatni, mert menthetetlenek.

Harcsás szerint tűrhetetlen, hogy sem az önkormányzat, sem az ÁNTSZ nem tett korábban semmit a telepen uralkodó állapotok felszámolására, pedig az utóbbi években nagyon sok lakossági bejelentés érkezett a kutyák érdekében.

"Kutyamengele"

A rendőrségi feljelentés után tartott február 13-i házkutatás megdöbbentő eredményt hozott, a tenyésztő soproni lakásán hatvanegy kutyatetemet találtak különböző fagyasztóládákban. A rendőrség időközben utasította a városi főállatorvost a közegészségügyi intézkedések megtételére, és felszólították a Polgármesteri Hivatal jegyzőjét, hogy zárolja a telepet.

Az állatvédők tudják, hogy hivatalosan csak az önkormányzat intézkedhet a kutyák érdekében, de Harcsás Márta szerint a Btk. 30. paragrafusa megengedi, hogy "végszükség alapján az önkéntesek bemenjenek a területre a fegyelmező részleghez, ahogy ez a kutyamengele nevezi telepét". Harcsás úgy fogalmazott, hogy a kutyák érdekében akár országos aláírásgyűjtést is kezdeményeznek, de akár tüntetést is szerveznek ha kell.

Magánakció, birtokháborítás

A támadások kereszttüzében álló "hályogkovács" tenyésztő kedden úgy nyilatkozott az Indexnek, hogy valakik szeretnék mindenképp megakadályozni őt Magyarországnak egyedülálló hírnevet hozó kísérleteiben, és hogy a botrányt keltők "nem látják a fától az erdőt". Őrsi, aki 22 éves korában tájfutó magyar bajnok volt, saját véleménye szerint elbír a kutyákkal, és sportolói kitartásának köszönhetően meg fogja magát védeni.

Az Index megkérdezte a rendőrséget is a kutyabarátok akciójáról és a köztük, illetve a 62 éves tenyésztő között esetlegesen várható incidensről. A megyei rendőrkapitányságtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az állatvédők esetleges tevékenysége magánakciónak számít, és hogy a kerítés nélküli területen lévő kennelekbe vizestálakat berakó aktivisták a maguk belátása szerint cselekedhetnek. A birtokháborítás pedig elsősorban önkormányzati hatáskörbe tartozó szabálysértés.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.