Miklós
-7 °C
4 °C

Idén 93-an haltak meg lakástüzekben

2006.09.30. 10:43
Az idén már 93-an vesztették életüket lakástûzben, ezért a tûzoltóság a fûtési szezon beköszönte elõtt fokozott óvatosságra hívja fel a figyelmet - közölte a katasztrófavédelem szóvivõje szombaton.

A közelgõ fûtési szezonban nõ a lakástüzek és szén-monoxid-mérgezések veszélye; a tûz miatt bekövetkezõ halálesetek kétharmada a tüzelési-fûtési idõszakban történik - mondta Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság szóvivõje az MTI-nek.

A lakástüzek számadatainak elemzésekor egyértelmûen megállapítható, hogy több dolga akad a tûzoltóságnak a fûtési idényben, valamint amikor a kegyelet - Mindenszentek napja - miatt és a közelgõ ünnepek, az advent és a karácsony alkalmából égõ mécsest vagy gyertyát használnak lakásokban. Évente mintegy 6000-6500 lakástüzet regisztrálnak, tavaly összesen 168-an vesztették életüket és 474-en sérültek meg tûzben.

Eddig háromezer lakástûz volt 2006-ban

Az idén eddig közel 3000 lakástûz volt, az esetek során 93-an vesztették életüket, 400-an megsérültek - mondta szóvivõ, emlékeztetve arra, hogy tavaly ugyanebben az idõszakban 125-en vesztették életüket és 344-en sérültek meg tûzesetben.

Dobson Tibor elmondta: elsõsorban a nyílt láng figyelmetlen használata - például az ágyban dohányzás - és az elektromos zárlat okoz tüzet a lakásokban. Az áldozatok és sérültek között legtöbbször a nem megfelelõ reagáló képességgel és veszélyérzettel kevésbé rendelkezõ idõs vagy beteg emberek, illetve a kisgyermekek találhatók.

Át kéne vizsgáltatni a fûtõberendezéseket

A szóvivõ arra hívta fel a figyelmet, hogy még a fûtési szezonban sem késõ átvizsgáltatni a különbözõ tüzelõ-fûtõ berendezéseket, mivel a gázfûtéses lakásokban a visszaáramló égéstermék szintén tragédiához vezethet. A fél éve nem használt tüzelõberendezésekben meglazulhatnak a tömítések, elmozdulhatnak az alkatrészek, ezért célszerû használat elõtt átvizsgáltatni azokat.

A tüzelõ-fûtõ berendezések kifogástalan mûködése során is vigyázni kell arra, hogy ne legyen éghetõ anyag a sugárzó hõvel, nyílt lánggal mûködõ eszközök közelében. Dobson Tibor hozzátette: a lakástüzek megakadályozása érdekében ezeket a tüzelõ-fûtõ berendezéseket nem ajánlatos felügyelet nélkül alkalmazni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.