Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

A Kreml falain belül nem lesz temető

2000.02.15. 23:04
Kapcsolódó cikkek (1)
Az 1924-ben elhunyt Lenin bebalzsamozott testét a Vörös téren lévő Mauzóleumból hamarosan végső nyughelyre szállítják. A Kreml mellett nem lesz temető - közölte egy magas rangú orosz tisztviselő -, így a Szovjetunió megalapítójának eddig közszemlére tett földi maradványai mellől nemsokára Sztálin, Brezsnyev és Gagarin is eltűnik. Mivel az idősebb orosz generáció ellenzi Lenin eltemetését, a kérdés a választási kampány sarkalatos pontja lehet.

A Lenin-mauzóleum
A temetésekre valószínűleg a március 26-ai orosz elnökválasztást követően kerül majd sor - jelentette az Itar-Tass. A mauzóleum azért a helyén marad - közölte a hírügynökséggel a neve eltitkolását kérő magas rangú tisztviselő. Az orosz közvélemény nagy része - főleg az idősebb generáció - ellenzi Lenin eltemetését. E kérdés éppen ezért Vlagyimir Putyin választási hadjáratának is sarkalatos pontja.

"Körvonalazódik a megoldás" - jelentette ki a tisztviselő. A Kreml álláspontja szerint ugyanis pompás állami temetés keretében kell Lenint kevésbé látványos végső nyughelyére helyezni. Az még nem világos, vajon állami vagy pravoszláv szertartást rendeznek-e.

Borisz Jelcin évekig próbálta elérni, hogy Lenint eltemessék, az oroszok azonban ragaszkodtak Lenin atyácska látványához, ezért még a Szovjetunió szétesése utáni Oroszország első elnöke sem tudta keresztülvinni akaratát.

A Kreml falain belül nem lesz temető - hangsúlyozta a Kreml munkatársa. A tisztviselő idézte adatok szerint számos prominens szovjet személyiség földi maradványát fogják hamarosan eltemetni. A Vörös téren eddig több mint háromszáz történelmi halottat nézhetnek meg a látogatók: közöttük Sztálint, Brezsnyevet vagy Jurij Gagarint.

A mauzóleumról

A Vörös Tér kompozíciós központjában, a mauzóleumban mindmáig őrzik Leninnek, Szovjetunió Kommunista Pártjának és a szovjet államalapítónak bebalzsamozott testét. A mauzóleum a szovjet építészet klasszikus darabja. A. Susev monumentális építménye egyszerű és kifejező, vörös gránittal és fekete labradorittal borított, az orosz nép fájdalmát és vezére tanításának örök érvényességét hivatott kifejezni.

A bejáratnál álló őröket a Kremlin harangjaának zúgására, minden órában leváltják. Lenin pedig soha sincs egyedül: végeláthatatlan emberáradat látogatja őt az idők végezetéig.

A nemzeti ünnepek alkalmával a mauzóleum szónoki emelvénnyé változik, előtte halad el a katonai parádé és a díszfelvonulás. A mauzóleum két oldalán a vendégek, világosszürke gránitból készült páholya található. A forradalmi nekropolisz a mauzóleum mögött van: itt kommunista vezérek, kiváló tudósok és kultúremberek, nagy katonák és nemzeti hősök nyugodnak örökre.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!