Előd
5 °C
11 °C

Tűz a Nyugati téri aluljáróban

2003.11.07. 17:40
Kigyulladt egy üzlet a Nyugati téri aluljáróban Budapesten, tizenkét embert kellett kimenteni, ötöt szállítottak kórházba. A tüzet már eloltották, a vizsgálat még tart.
Sűrű, fekete füst ömlött ki a Nyugati téri aluljáró minden kijáratából, miután péntek reggel, nem sokkal kilenc óra után tűz ütött ki az egyik üzlethelyiségben.

Legmagasabb riasztási szint

Tekintse meg képeinket!
Fotó: HavariaPress
A tűzoltók először hármas, nem sokkal később a legmagasabb, ötös fokozatú tűzhöz vonultak ki - munkatársunk beszámolója szerint 110 emberrel és 25 autóval -, és a tüzet nem sokkal tíz óra után sikeresen eloltották. Később kiderült, hogy a Westend és a metróaluljáró közötti alagútban lévő 150 négyzetméteres bőrdíszműves üzlet gyulladt ki, az első vizsgálatok szerint egy elektromos zárlat vagy egy lehulló cigaretta parázs miatt.

A Havaria Press jelentése szerint az üzlet és árukészlete teljesen kiégett, de megsemmisült, illetve eladhatatlanná vált másik 8-10 üzlet árukészlete is. A Duna Televízió információi szerint a kiégett bőrdíszműves bolt tulajdonosa egy szudáni állampolgárságú férfi, aki hét-nyolc millió forintra becsüli saját kárát.

Egy szemtanú szerint a tűz keletkezésekor egy eladó volt az üzletben, aki sokkos állapotban rohant ki a füstölő butikból. A Duna TV információi szerint a boltban nem volt tűzoltó készülék.

A tüzet nehezen találták meg, de hamar eloltották

Az aluljárórendszert a sűrű füst miatt ki kellett űríteni. A tűzoltók három vízsugárral oltották a tüzet, és öt ventillátorral hajtották ki a füstöt a folyosókról, legutoljára arról a szakaszról, ahol a tűz kiütött.

Molnár Péter, a tűzoltóság szóvivője munkatársunknak elmondta, a tüzet huszonöt perc alatt oltották el. A nehézséget az jelentette, hogy a nagy füst miatt sokáig nem találták meg a tűz fészkét, ezért hőkamerával kellett folytatni a kutatást.

Öt embert szállítottak kórházba

Tekintse meg felvételeinket!
Fotó: Index
Az alagutakból a helyszínen tartózkodó munkatársunk jelentése szerint tizenkét embert kellett kimenteni, ötöt szállítottak kórházba.

Az egyikük, az egyik bolt eladója bokasérülést szenvedett, négyen füstmérgezést kaptak, egyikük a mentésben részt vevő rendőr. A mentés során a helyszínen tartózkodott Salgó László országos és Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány, akik közölték, a kórházba szállított rendőrt kitüntetik önfeláldozó bátorságáért.

Könnyebb füstmérgezést kapott egy BKV-alkalmazott jegypénztáros, aki az Indexnek elmondta, azért maradt bent az irodában, mert egy ideig senki sem szólt neki a tűzről, "az emberek csak álltak és néztek".

Több napra is lezárhatják az aluljárót

A Westend üzletközpont felé vezető folyosó légtere továbbra is telítve van szénmonoxiddal, így a tűzoltók jelenleg is csak légzőkészülékekben tudnak dolgozni a kármentesítésen.

Elképzelhető, hogy az aluljárónak azt a szakaszát, ahol a tűz volt, több napra, de akár hetekre is lezárhatják a forgalom elől, amíg a tűz okozta károk helyreállítása tart - mondta el Molnár Péter a tűzoltóság szóvivője. Az aluljáró többi részén, már megindult a gyalogosközlekedés.

Nem közlekedett a metró, a villamos

Klikk a képre!
Fotó: Matus
A 3-as metró a reggeli órákban a teljes vonalon közlekedett, de a Nyugati téren nem álltak meg a szerelvények.

A körúton a 4-6-os villamos 11 óráig nem közlekedhetett. Mivel a rendőrség a vizsgálatok befejezéséig lezárta a környéket, a Nyugati tér környékén a forgalmat elterelték.

Információink szerint emiatt a körúton, a Váci úton, a Pannónia utcában és a Pozsonyi úton állt a forgalom. Az Info Rádió jelentése szerint a közúti forgalom délutánra helyreállt, a 4-6-os villamos és a metró újra közlekedik, és megállnak a Nyugatinál is.

Szombat délelőtt már csak az aluljáró két részét összekötő folyosó volt lezárva, ahol a tűz pénteken lángra lobbant. A kordonokkal elzárt területet rendőrjárók biztosítják.

A károk pontos mértéke egyelőre nem ismert, de az első becslések szerint meghaladja a tízmillió forintot. A hatóságok egyelőre nem tudják, mikor nyithatják ki üzleteiket a bolttulajdonosok.

A Havari Press értesülései szerint minden sérült elhagyhatta az Erzsébet Kórházat, akik a pénteki Nyugati téri aluljárótűzben sérültek meg.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!