Natália
-3 °C
8 °C

Menedzserstílusú maffiafőnökök

2003.08.05. 16:58
Fiatal, képzett, kiváló szervező - sorolja az orosz rendőrség a maffiavezetők jellemzőit. Sok tehetséges, kiemelkedő képességű bűnöző korábban rendőr, katona vagy sportoló volt. Régi szakmájukban azonban nem becsülték meg őket.
A korábbiaknál fiatalabbak és képzettebbek a mai orosz bűnöző csoportok vezető figurái - állapította meg Nyikolaj Ovcsinnyikov, a belügyminisztérium szervezett bűnözéssel foglalkozó osztályának vezetője kedden.

Nem volt rájuk szükség

A mai modern orosz alvilágban egy bandavezér általában 35-40 éves, felsőfokú végzettségű, és többnyire tehetséges, vagy kiemelkedő képességekkel rendelkezik valamilyen területen. Sok maffiavezető korábban sportoló, katona vagy rendőr volt.

A civil életben azonban valószínűleg nem tudtak kellő sikereket elérni, vagy nem volt rájuk szükség, s ezért az alvilág felé fordultak.

Szervezőkészség, fegyelmezés

Az orosz bűnözés középszintű tekintélyeire szinte kivétel nélkül jellemző a kiváló szervezőkészség; ezek az alakok szigorúan kézben tudnak tartani akár több tucat, többségében nehezen irányítható, fegyelmezetlen bűnözőt - mondta Ovcsinnyikov a szervezett bűnözés elleni küzdelmet koordináló szerv egy titkos kutatása alapján.

A szakértő arról is beszámolt, hogy az alvilági vezetők személyes bűnlajstroma nem szűkölködik a legkülönfélébb törvénysértésekben; többnyire ők maguk is részt vesznek az általuk irányított bandák legpiszkosabb akcióiban. A szakértő értékelése szerint ma több mint 100 szervezett bűncsoport működik Oroszországban, közülük 10 igen komoly, a legális szférába is benyúló háttérrel rendelkezik.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.