Emánuel
4 °C
12 °C

Megütötte fegyőrét az óvadékkal szabadult férfi

2003.08.06. 11:58
A veszprémi utcán felismerte volt fegyőrét az a férfi, aki Magyarországon elsőként szabadult óvadék ellenében. A rendőrség szerint a konkrét cselekmény nem olyan súlyú, hogy indokolt lett volna az elkövetéssel gyanúsított személy őrizetbe vétele.
Megütött egy fegyőrt a veszprémi utcán az a férfi, aki az országban elsőként került óvadék ellenében szabadlábra - tájékoztatta szerdán az MTI-t a rendőrség. A 33 éves, büntetett előéletű férfi Veszprémben összetalálkozott a helyi börtön egyik alkalmazottjával, akit trágár kifejezésekkel szidalmazott, majd pofon vágott - közölte Tóth Zoltán, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Nem olyan súlyú

Hozzátette: a Balatonalmádiban lakó férfi ellen a rendőrség hivatalos személy elleni erőszak bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást. Tóth Zoltán közlése szerint a támadót a rendőrség nem vette őrizetbe, továbbra is szabadlábon védekezhet. "A hivatalos személy elleni erőszak bűntettén belül a konkrét cselekmény nem olyan súlyú, hogy indokolt lett volna az elkövetéssel gyanúsított személy őrizetbe vétele" - mondta. Hozzáfűzte: a támadó kihallgatása folyamatban van, s ha olyan körülmény merülne fel, ami az őrizetbe vételét indokolná, akkor ezt megteszi a rendőrség.

A férfit a Veszprém Megyei Bíróság az országban elsőként helyezte július elsején hárommillió forintos óvadék ellenében szabadlábra, miután két és fél évet töltött előzetes letartóztatásban. A férfit emberölés előkészületével, lőfegyverrel való visszaéléssel, fegyvercsempészettel, garázdasággal és rongálással vádolja az ügyészség. A Veszprém Megyei Bíróság elnökhelyettese, Kármán Miklósné a szabadlábra helyezéskor az MTI-nek elmondta, hogy az eljárás adatai szerint ezúttal mégsem egy megrögzött, veszélyes bűnözőről van szó, a történteket alapvetően a féltékenység motiválta.

Csak készpénzben

Az új jogintézmény célja, hogy a terhelt fogva tartása nélkül biztosítsák a hatóságok részére történő rendelkezésre állását, az eljárási cselekményeknél való megjelenését. Az óvadék összege a jogerős elítélés esetén is visszajár. Csak abban az esetben veszíti el a terhelt a befizetett pénzt, ha nem tartja be az óvadék szabályait. Az óvadék összegét csak készpénzben lehet befizetni, és ezt bárki, nemcsak természetes személy, de cég, alapítvány vagy egyesület is megteheti.

Hajóutak

Csodás hajóutak, Olaszország, a Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.