Judit
3 °C
6 °C

Földrengés volt Pakson a baleset idején

2003.05.21. 11:40
Kisebb földmozgást észlelt a Földrengésjelző Obszervatórium Paks környékén az atomerőműben bekövetkezett baleset idején. A rengés csak műszerekkel volt érzékelhető, így kizárható, hogy köze lett volna az 1,2 erősségű földrengésnek az atomerőműben bekövetkezett balesethez.
Kisebb földmozgást regisztráltak a paksi atomerőműben április 10-én este, illetve 11-én hajnalban történt gázszivárgás óráiban 15 kilométernyire a reaktortól, ez azonban feltehetően nem volt semmilyen ok-okozati összefüggésben az üzemzavarral. A fővárosi sashegyi Földrengésjelző Obszervatórium szerdai tájékoztatása szerint műszereik regisztrálták, hogy április 11-én 0.10 órakor a Richter-skála szerinti 1,2 magnitúdójú földmozgás volt Pakstól 15 kilométerre délre, Fajsz-Fokto térségében.

A lakosság észre sem vette a földmozgtást

Az intézet közlése szerint "a rengést a lakosság nem érzékelte", "a földrengés vélhetően semmilyen ok-okozati kapcsolatban nem volt a paksi atomerőműben a fűtőanyag-kötegek tisztítása során bekövetkezett üzemzavarral". Magyarország területén évente 100-120 kisebb, 2,5 magnitúdót el nem érő földrengést regisztrálnak, ezek nagy része csupán műszerekkel észlelhető.Az intézet munkatársa az MTI érdeklődésére elmondta: a földrengés már csak azért sem lehet oka a paksi üzemzavarnak, mert tudomása szerint a gázszivárgást eredményező technikai problémák már április 10-én az esti órákban jelentkeztek.

Nem a földmozgás felelős a balesetért

Következménye pedig azért nem lehet a földmozgás az atomreaktorban történteknek, mert csupán április 11-én hajnali két óra körül kezdődtek olyan mechanikai műveletek a reaktorban, amelyeket a szeizmológiai műszerek esetlegesen regisztrálhattak volna. Az intézet munkatársa arra is felhívta a figyelmet: érzékeny berendezéseik földmozgásként detektálnak egyes ipari tevékenységeket is, mint például amikor a daru leejt egy nehezebb tárgyat.

A szakember példaként megemlítette, hogy amikor Angliában lezuhant egy repülőgép, a szeizmológiai hálózat segítségével tudták gyorsan és pontosan meghatározni a becsapódás helyét. Megjegyezte: erős földmozgásnak csupán a Richter-skála szerinti 5-ös, 6-os magnitúdójú rengések számítanak és a 7-es fokozatú okozhat pusztító természeti katasztrófát. Az intézet munkatársa hozzátette: csak azokról a földmozgásokról szoktak azonnal tájékoztatást adni, amelyek emberei tapasztalással is érzékelhetőek.

Az olyan, kis erejű, csupán műszerekkel regisztrálható rengésekről, mint amilyen például április 11-én Pakstól 15 kilométerre következett be, csak a szeizmográfok adatainak összesítését és kiértékelését követően tudnak információt közölni. A nagy mennyiségű, műszerekkel rögzített adatot pedig csak havonta gyűjti és rendszerezi a Földrengésjelző Obszervatórium.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.