Zalán
6 °C
19 °C

Kitömött állatok miatt került bíróság elé az aggastyán

2003.10.27. 22:29
Felmentette a természetkárosítás bűntettének vádja alól hétfőn a Debreceni Városi Bíróság azt a 90 éves férfit, aki antik, de időközben védetté nyilvánított kitömött állatai miatt került a vádlottak padjára.

A férfi az 1960-as évek közepe óta él Magyarországon, a Romániából áthozott, azóta is őrzött kitömött állatokat időközben Európában és nálunk is védetté nyilvánították. A férfi elmulasztotta a megváltozott jogszabályok alapján bejelenteni a hatóságoknak, hogy védett kitömött állatokat őriz.

Az idős férfihez egy preparátor hirdetése nyomán jutott el a rendőrség. A preparátor feljegyzései nyomán 28 esetben tettek feljelentést, 15 ügyben már elmarasztaló ítélet született.

Nem veszélyes a társadalomra

A bíróság hétfőn bűncselekmény hiányában mentette fel a 90 éves embert, mondván, hogy cselekedete nem veszélyes a társadalomra. Védőügyvédje, Zeke László azonban ezzel nem elégedett meg, mert szerinte a bíróságnak ki kellett volna mondania, hogy "a bűncselekmény fogalmi elemei közül egyik sem állja meg a helyét".

Az ügyvéd ezért fellebbezett a felmentő ítélet ellen, s amennyiben a másodfokú bíróság ítéletében helyt ad a fellebbezés alapjául szolgáló jogértelmezésnek, akkor várhatóan perújrafelvételt kezdeményeznek az eddig meghozott 15 elmarasztaló bírósági ítéletben is. Az ítélet ellen az ügyész is fellebbezett.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Hajóutak

Csodás hajóutak: Olaszország, Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!