Natália
-3 °C
8 °C

A királynő szülinapját ünnepli London

2004.06.12. 17:54
Az angol főváros terrorkészültségben az ünnepségek alatt. A 78 éves királynő eközben focistákat tüntetett ki saját születésnapja alkalmából.
A negyed évezredes hagyománynak megfelelő, birodalmi pompával ünnepelte London szombaton II. Erzsébet királynő hivatalos születésnapját.

A színpompás rendezvény, a Trooping the Colour mindig június második szombatján esedékes, jóllehet a valós dátum az idén 78 esztendős jelenlegi uralkodó esetében április 21.

A nyári hivatalos királyi születésnapot abból a megfontolásból honosították meg a XVIII. században, hogy júniusban jó eséllyel már elfogadható időjárási körülmények közepette hódolhatnak az alattvalók a kivonuló uralkodónak.

Szombaton csak részlegesen vált be az elgondolás: a Buckingham-palota és az Admiralitás között húzódó Mall sugárút vörös aszfaltján esőre hajló, szeles - csak nyomokban napos - időben hintózott végig a felsorakozott százezrek között a királynő és férje, Fülöp edinburgh-i herceg a Királyi Lovastestőrség laktanyájához, amelynek nyitott udvarán, a Horse Guards Parade-en fogadta katonái tisztelgését az uralkodó.

Rendkívüli biztonságban

Az idei ünnepséget rendkívüli biztonsági intézkedések előzték meg: a helyszín környékén lovasrendőrök járőröztek, a tömegben - nem is titkolt módon - a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának civil ruhás tisztjei vegyültek el, és a hivatalosan meghívott előkelőségeknek is fémdetektoros kapukon kellett áthaladniuk.

Londonban tavaly óta a második legmagasabb fokú terrorkészültség van érvényben.

Az 1748 óta rendszeresen megtartott ünnepség, a Trooping the Colour annak a régi szokásnak a felidézése, amellyel annak idején, csaták előtt az egyes alakulatok zászlait és jelképeit, vagyis színeit (colour) végighordozták a katonák (troops) előtt, hogy azok a csata zűrzavarában is könnyen felismerhessék, mely színek alatt kell szükség esetén gyülekezniük.

A királynő a focit figyeli

Az idei királynői születésnap alkalmából kitüntetettek között van - talán a portugáliai labdarúgó Európa-bajnokságon részt vevő angol válogatott buzdítására - a brit futball két nagysága, Trevor Brooking, a West Ham és az angol válogatott egykori kiválósága, aki a Sir előnév viselésére jogosító lovagi címben részesül, illetve Mark Hughes, a Manchester United volt legendás csatára, aki jelenleg a walesi válogatott szakvezetője.

Hughes a Brit Birodalom Rendje (OBE) kitüntetést kapja (igaz, hogy Wales nem jutott ki Portugáliába, bár a selejtezőkön aratott néhány feltűnő győzelmet, például az olaszok ellen).

Tavaly főleg a showbiz tagjaira esett a királynő figyelme: akkor részesült lovagi címben Roger Moore filmszínész, aki azóta igényt tarthat a Sir Roger megszólításra. David Gilmour, a Pink Floyd frontembere, valamint Sting a Brit Birodalom Parancsnoka (CBE) címet kapta egy éve.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.