Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Tizenkét évre ítélték a házat családjára gyújtó szanki férfit

2006.10.24. 11:01
Jogerősen tizenkét év fegyházbüntetésre ítéltek egy szanki férfit, aki családjára akarta gyújtani a házát. Csak a csodának köszönhető, hogy a bűncselekmény nem járt halálos áldozattal.

Hatéves kislányára, élettársára, egy szomszédjára és saját magára gyújtotta a házat az a szanki férfi, akit jogerősen tizenkét év fegyházbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla kedden.

Az ítélet szerint Nagy József vádlott rendszeresen italozott, gyakran veszekedett élettársával, az asszonyt többször is bántalmazta, s azzal fenyegetőzött: rágyújtja a házat, megöli a nőt, a gyerekeket és végez magával is.

Mindkét kezében kést tartott

2004. december 24-én a férfi ittas állapotban szidalmazta, késsel fenyegette élettársát. Az asszony elszaladt a szomszédba, hogy segítséget kérjen. Mire három rokonával visszatért, a vádlott már a ház konyhájában állt, s mindkét kezében kést tartott. Az összegyűlt emberek megpróbálták megnyugtatni, s azt kérték, engedje ki a házból a három gyermeküket.

Az egyik odaérkező kiütötte a vádlott kezéből az egyik kést, erre a férfi marmonkannából benzint locsolt szét a házban. Ezt többen észrevették, kiabálni kezdtek a gyerekeknek, hogy meneküljenek ki a házból. A két nagyobbik gyerek ki tudott szaladni, az egyik szobában alvó hatéves kislány azonban a kiabálásra sem ébredt fel, ezért az anyja berohant érte.

Sikerült elfutnia

A vádlott meggyújtotta a benzinnel átitatott padlót, ami lángra gyulladt, a lobbanás az asszonyt és a kislányt kifelé lökte, mindkét sértett ruhája lángra kapott. Egy szomszéd - aki a vádlott dühét lecsillapítandó ment be - is a házban rekedt a tűz fellobbanásakor, de ki tudott menekülni. Nem sokkal később a vádlott is elhagyta az épületet, s bár az udvaron álló emberek a földre lökték és bántalmazták, végül sikerült elfutnia.

Nem sokkal később a rendőrök fogták el.

Csak a véletlenen múlt

A kislány életveszélyes égési sérüléseket szenvedett, testfelületének 15 százaléka égett meg, csak a gyors, szakszerű orvosi beavatkozásnak köszönhető, hogy nem halt meg. Égési sérüléseket szenvedett el a vádlott élettársa is, s bár a másik két gyermek, valamint a házban rekedt szomszéd nem sérült meg, mindhárman közvetlen életveszélyben voltak, s csak a véletlenen múlott, hogy nem haltak meg.

A bíróság különös kegyetlenséggel, több emberen, valamint 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete mondta ki bűnösnek Nagy Józsefet, és ezért 12 év fegyházbüntetésre ítélte.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.