Mária
-7 °C
3 °C

Sieg Heillel buzdította a közönséget

2004.03.03. 16:40
A skinhead-perben meghallgatott hatod- és hetedrendű vádlottak védekezésük szerint nem ismerték a zenekaruk által játszott dalok szövegét, de nem is érdekelte őket. A negyedrendű vádlott úgy nyilatkozott, a két szám közötti hangos "sieg heil"-ezésre azért volt szükség, hogy a közönség odafigyeljen a zenekarra.
A hét vádlott és tanúk meghallgatásával, valamint bizonyítékok megtekintésével folytatódott szerdán a közösség elleni izgatás miatt indult, úgynevezett skinhead-per a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

A bíróság meghallgatta a hatod- és hetedrendű vádlottakat, akik egyezően azt mondták, nem ismerték a zenekaruk által játszott dalok szövegét, de nem is érdekelte őket. A hatodrendű vádlott azt vallotta, "zenélni, gitározni akartam zenekarban, ennyi" és a hetedrendű vádlottat is "kifejezetten a zenei rész érdekelte", és a szövegek tudomása szerint hazafias érzelműek voltak. A tanúkat arról kérdezte a bíróság, mit tapasztaltak, és kivel találkoztak a koncerten.

A bíróság ezt követően megtekintette a bizonyítékként szereplő, a rendezvényen rögzített koncertfelvételeket. A negyedrendű vádlott szerint - aki az egyik zenekar énekese volt - a két szám közötti hangos "sieg heil"-ezésre azért volt szükség, hogy a közönség odafigyeljen a zenekarra. Az első-, másod-, és harmadrendű vádlottak tagadták, hogy ők zenélnének a bizonyítékként megjelölt felvételeken.

Az énekes viszi a balhét?

A bíróság ezt követően technikai probléma miatt júniusra napolta a tárgyalást, és akusztikai szakértőt rendelt ki annak megállapítására, hogyan készültek a rossz hangminőségű, elmosódott alakokat mutató felvételek, mi hallható rajtuk, illetve elfogadható-e a vádlottak védekezése, hogy ők a nagy zaj miatt, az ellenőrző hangszórók hiányában nem hallhatták, az énekes mit mond, énekel a közönségnek.

Grespik László, a másodrendű vádlott védője a per első, novemberi tárgyalásán azzal fordult a bírónőhöz: "zsidó vallású-e, zsidó származású-e". A bírónő a kérdésre nemmel válaszolt. Grespik László szerdán elmondta, tapasztalata szerint a tárgyalás vezetése elfogulatlan és rutinszerű, ugyanakkor sérelmezte, hogy a fővárosi főügyész fegyelmi eljárást kezdeményezett az ügyvédi kamaránál. Mint mondta, ez "diktatórikus, sztálinista korszakot idéz".

A becsület napja

Az ügyészség szerint a per vádlottjai a kilencvenes évek végén az általuk vallott neonáci, nyilaskeresztes ideológiától és fajelméleti nézetektől vezérelten skinhead-zenekarokat hoztak létre. A Budapesten 1945. február 13-án a kitörés napján meghalt német és magyar katonákra emlékező, "a becsület napjának" nevezett eseménysorozat részeként a vádlottak a Viking Klubba vonultak, ahol az esti, éjszakai órákban skinhead-koncertet tartottak több száz fős hallgatóság előtt.

A koncerten három zenekar lépett fel, amelynek a vádlottak voltak a tagjai. A koncerten a dalszövegekben, egyértelműen a magyarországi zsidóságra utalva, elhangzott többek között: "Szemét dögök, országunkon élősködő rohadék zsivány horda! Megkapta részét amire vágyott, kezében tartja Magyarországot! ... Ők azok, akiknek mindent szabad, ... küzdj ellenük, védd meg magad!" A rendezvénynek rendőri intézkedés vetett véget. A koncert közönségéből több fiatal ellen még 1999-ben gyorsított eljárás keretében emeltek vádat, mert sörösüvegekkel megdobálták az őket igazoltatni kívánó rendőröket.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.