Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Késnek a vonatok a havazás miatt

2006.01.22. 19:40
Kapcsolódó cikkek (1)
Több órát is késhetnek a vonatok, Szolnok és Szajol közt a vonatokban vesztegelhetnek egész este az utasok. Hóátfuvások nehezítik a közlekedést Szabolcsban, ahol több út járhatatlan.

A Hidasnémeti-Szikszó-Miskolc-Füzesabony-Hatvan-Budapest vasútvonalon több órát késnek a vonatok. A késést az okozza, hogy a hófúvás a váltóberendezésekre hordja a havat, és megtisztításuk időt vesz igénybe - közölte a MÁV szóvivője.

A Nyíregyháza-Dombrád között közlekedő kisvasút vasárnap este hét órától nem jár, mert az erős hófúvásban a MÁV nem tudja garantálni a biztonságos közlekedést.

Szolnok és Szajol között a viharos szél szakította le a felső vezetéket, emiatt késnek órákat a szerelvények - mondta Kavalecz Imre, a MÁV sajtószóvívője. Az Index fórumám megjelent információk szerint "legalább nyolc vonat ácsorog békésen egymás mellett, remény sincs, hogy reggelre hazaérnek".

A MÁV eőször csak húsz-harminc perces késésről beszélt, de délután óta késnek a vonatok Észak-Magyarországon, például a Debrecen-Szolnok-Budapest vonalon közlekedő Intercity járat is 25 percet késett az esti órákban, ráadásul az Index fórumán megjelent információk szerint Miskolcon is késnek is a vonatok: nem egy járat akár 80-140 perccel is később érkezik a menetrendben feltüntetettnél.

Havas utak

A viharos szél vasárnap reggel óta hóátfúvásokat okoz az M30-as autópálya teljes hosszán, a 4-es főúton Berkesz és Kisvárda térségében, a hejcei bekötőúton, valamint a Taktaközben és a Bodrogközben. A Méra és Szemere közötti összekötő út személygépkocsival már nehezen járható, helyenként 20-30 centiméteres hóátfúvások keletkeztek.

Szabolcs járhatatlan

A viharos erejű szél miatt keletkezett hóátfuvások nehezítik a közlekedést Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol járhatatlan az Ibrány-Paszab közötti út, valamint a kistiszaháti bekötőút, több út pedig csak nehezen járható - közölte a térségi közútkezelő igazgatóság ügyeletese vasárnap este az MTI-vel.

A mínusz 14-16 fokos hidegben tomboló, 80-100 kilométeres sebességű szél hóakadályokat képezett Kistiszahát bekötő útján, illetve Ibrány és Paszab között, ahol ráadásul megcsúszott, az úton keresztbe fordult járművek is nehezítik a közútkezelő társaság takarító gépeinek munkáját - mondta Hunkó József.

Az ügyeletvezető tájékoztatás szerint hóátfuvások alakultak ki Nyíregyháza és Kisvárda térségében a 4-es, a 36-os és a 38-as főút egyes szakaszain is.

Hunkó József elmondta: nehezen járható több út Kisvárda, Ibrány, Paszab, Buj, Rétközberencs, Dombrád, Nagyhalász, Beszterec, Kék, Nagycserkesz és Virányos térségében.

A szabolcsi közútkezelő társaság harminc géppel folyamatosan dolgozik az utak megtisztításán, de az erős szél újra és újra visszahordja a havat az úttestekre.

Az ügyeletes hangsúlyozta: aki teheti, ne induljon útnak gépkocsival a Tiszavasvári-Nyíregyháza-Kisvárda vonaltól északra lévő szabolcsi településekre.

Borsodban is esik

Hóátfúvások miatt több közút egy-egy szakasza vált járhatatlanná Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - tájékoztatta a Magyar Közút Kht. megyei igazgatóságának ügyeletese az MTI-t.

Foczkó Tamás elmondta: Abaújban és a Hernád-völgyében vált járhatatlanná több út. Nem lehet közlekedni a Hernádnémeti-Tiszlúc, a Hernád-Szentandrás-Pere, az Abaújpér-Aranyospuszta, a Vilmány-Fony, a Megyasszó-Legyesbénye közötti út egy-egy szakaszán, valamint a Mérai bekötőúton.

Nehezen járható a Köröm-Kesznyéten, a Köröm-Tiszalúc, a Hejőszalonta-Hejőbába, a Hejőpapi-Oszlár, a Mezőcsát-Ároktő és a Tiszalúc-Kesznyéten közötti út. Az utak megtisztításán több munkagép, hómaró, hóeke dolgozik.

Budapesten még zavartalan

A BKV fődiszpécserének tájékoztatása szerint a fővárosban zavartalan a közlekedés, a közlekedési vállalat járművei minden vonalon fennakadás nélkül járnak.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!