Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Jár a rendőröknek a vitatott 13. havi bér

2005.10.21. 17:48
Másodfokon, most már jogerősen is pert nyertek munkáltatójukkal szemben azok a Vas megyei rendőrök, akik 13. havi járandóságuk kifizetetlenül maradt részének megítélését kérték a munkaügyi bíróságtól. Lamperth Mónika szerint a Belügyminisztérium jogkövető, így a bírósági ítéletnek eleget fog tenni.

A Vas Megyei Munkaügyi Bíróságon pénteken kihirdetett jogerős ítélet szerint a két Vas megyei rendőrnek jár a 13. havi bér 2004-re ki nem fizetett 11/12-ed része, valamint a 2005 január 17-től, vagyis az esedékesség napjától a kifizetés napjáig számított késedelmi kamatok is megilletik őket.

Törvénymódosítás

A bíróság jogerős ítéletében rögzíti, hogy a követelés összegszerűségét az alperes sem vitatta, a kereset elutasítását jogalap hiányában kérte. A munkaügyi bíróság azonban a két rendőr keresetét első és másodfokon is alaposnak ítélte. A munkaügyi jogvita abból eredt, hogy egy törvénymódosítás kapcsán a munkaadó, és a munkavállalók is másképp értelmezték a jogszabályt.

A bíróság ítéletében rámutatott: a módosítás, amelyre a munkáltató hivatkozott, nem szüntette meg a rendőröknek azt az alanyi jogosultságát, amely alapján a 13. havi fizetés járt, a módosítás a bíróság szerint csak a kifizetések egységesítését szolgálta.

"A Belügyminisztérium jogkövető"

A Vas Megyei Bíróság ítélete precedens értékű, hiszen csak Vas megyében 21 rendőr keresetét tárgyalják, még az idén.

Lamperth Mónika belügyminiszter az MTI-nek elmondta: még nem ismeri részletesen az ítéletet, azonban "a Belügyminisztérium, és a kormány minden egyes szerve jogkövető, így a bírósági ítéleteknek eleget fog tenni". A Belügyminisztérium korábban ugyanígy helytállt, amikor kifizette az előző kormány idején a hivatásos belügyi állománynak ki nem fizetett ruhapénzt, tette hozzá Lamperth Mónika.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.