Mária
-7 °C
3 °C

Ezerhétszáz éves transzvesztitára bukkantak

2002.05.21. 16:13
Negyedik században élt transzvesztita férfiként azonosították azt a késő-római kori holttestet, mely már húsz év óta foglalkoztatja a brit régésztársadalmat. A késő-ókori transzvesztita nem szubkultúrához, hanem egy istenség papi rendjéhez tartozott.
Negyedik században élt transzvesztita tetemére leltek egy angliai ásatás során. A női ruhákba öltözött római férfi holtteste - a rajta található sérülések alapján úgy gondolják, hogy saját kezűleg kasztrálta magát - Nagy-Britannia őstörténetének egy eddig rejtett szegmensét tárja az érdeklődők elé.

Az ékszerek húsz éven át zavarba hozták a régészeket

A késő-ókori transzvesztita holttestét az észak-angliai Catterick városa melletti régészeti feltárás során találták meg. A férfi gagát nyakláncot és karkötőt, agyagpala karperecet és bronz bokaláncot viselt. A most talált férfi az egyetlen a brit szigeteki késő-római kori temetőkben talált testek között, aki ilyen ékszereket visel - nyilatkozta a Reutersnek Dr. Pete Wilson, vezető régész.

Életében valószínűleg transzvesztitának tartották, és feltehetően gall volt, Cibelle istennő követője, aki tisztelete jeléül kasztrálta magát - mondta el Wilson. A testet ugyan már 1981-ben megtalálták, azonban csak mostanra sikerült megfejteni a női ruha - női ékszerek - férfi test rejtvényt.

Divatos papok

Cibelle, a földanya istennő tiszteletére hangos utcai ünnepeket szerveztek, jövendőbeli papjai tiszteletére különlegesen feldíszített kampókkal kasztrálták magukat. A kasztrálás után Cibelle papjai színes női ruhákat és ékszereket viseltek, hajukat megnövesztették és az aktuális női divat szerint viselték.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.