Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Már Sydney külvárosát fenyegetik a lángok

2001.12.30. 13:06
Sikerült valamelyest megfékezniük vasárnap a Sydney külvárosait fenyegető bozóttüzeket az ausztrál tűzoltóknak, akik már karácsony óta viaskodnak a terjedő lángokkal. Az ausztrál rendőrség eddig nyolc embert vett embert vett őrizetbe gyújtogatás gyanújával. Feltételezések szerint a mintegy száz meghatározott tűzforrás felét szándékos gyújtogatás okozta.
A külvárosi térségben égő erdőtüzek már Sydney belvárosában is éreztetik hatásukat: a szmog miatt a felhőkarcolók tetejét, a kikötő túloldaláról a híres Operaházat sem lehet jól látni. Több épületben rendszeresen bekapcsolódnak a tűzjelző riasztók, míg a hatóságok a levegő szennyezettsége miatt a házakban maradásra szólította fel a lakosságot. A város repülőterén a látási viszonyok romlása kisebb fennakadásokat okozott a légiforgalomban.

Tízezrek áram nélkül

A lángok 600 kilométeres arcvonalban közelednek erdőn-bozóton, nemzeti parkokon át a nagyváros felé. A két legjelentősebb tűz Sydneytől 15 kilométerre délre, illetve 40 kilométerre északra ég. Az eddig elpusztult házak száma 150, de mintegy 11 ezret sikerült megmenteni a pusztulástól, körülbelül 12 ezer otthon pedig áramszolgáltatás nélkül maradt. Jelenleg 10 ezer tűzoltó folytat szakadatlan harcot a lángok terjedése ellen.

Az ausztrál rendőrség eddig nyolc személyt vett őrizetbe szándékos gyújtogatás gyanújával. A mintegy 100 meghatározott tűzforrás mintegy felénél szándékos gyújtogatás jelei mutatkoznak, egy huszonéves férfit szombaton egy szántóföldön tűzgyújtás közben értek tetten.

Az időjárás nem kedvez az oltásnak

A baljóslatú meteorológiai előrejelzések ellenére a hétvégén viszonylag enyhe, párás időjárás és gyenge szél jelentkezett a csütörtökön katasztrófasújtotta területnek nyilvánított ausztráliai Új-Dél-Wales államban, ahol az oltást az elmúlt napokban igen megnehezítette a térségben uralkodó erős szél, és a szokásos nyári nagy meleg. A helyzet azonban hétfőn ismét rosszabbodhat, mivel erősödő déli, illetve nyugati szelek várhatók.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.