Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Veszett tehén Nagyhegyesen

2003.12.27. 09:43
Kapcsolódó cikkek (1)
Több mint háromszáz embert oltottak be veszettség ellen karácsony két napján a Hajdú-Bihar megyei Nagyhegyesen, mert abból a helyi tehenészetből - a Dézsi Gazdaságból - vásárolt tejet ittak, ahol egy tehenet veszettség miatt el kellett pusztítani.
A megyei tisztiorvosi szolgálat készenléti orvosa, Lehel Ferenc a Népszabadságnak azt mondta: 24-én kapták faxon az értesítést, hogy a nagyhegyesi állatorvos által leadott vizsgálati minta veszettség jelenlétére utal. Felszólították a lakosságot, hogy jelentkezzenek azok, akik december 6-a és 20-a között forralatlanul ittak a Dézsi Gazdaságból származó tejből.

A megbetegedett tehenet a múlt hét szombatján vizsgálta meg a helyi állatorvos, Hanzéros Ádám, majd a legyengült állatot hétfőn elaltatta. Az orvos veszettségre gyanakodott, ezért vizsgálatra a Debreceni Állategészségügyi Intézetbe vitte az állat fejét, egyúttal 90 napos zárlatot rendelt el a gazdaságban. Hanzéros Ádám a napilapnak úgy nyilatkozott: feltételezhető, hogy valamilyen veszett állat, valószínűleg róka marta meg a tehenet.

Csontos Gyula, Nagyhegyes egyik háziorvosa úgy nyilatkozott: a több mint háromszáz beoltott ember többsége helyi lakos, de a rokoni és ismerősi szálak miatt Debrecenből is jelentkeztek oltásra olyanok, akik forralatlanul ittak a tejből. Hozzátette, csak a reggeli órákban alakult ki kisebb tumultus a rendelőben, ahová továbbra is várják azokat, akik ihattak a veszett állat tejéből, és még nem kapták meg az öt részből álló oltássorozat első adagját.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!