Csopakon tudják csak igazán, milyen a jó bor

BoB Jasdi pince es borterasz.00 01 05 00.Still001
2021.07.02. 12:13
Ha kedveli a jó borokat, akkor feltétlenül fel kell keresnie a Jásdi Pince és Borteraszt, ahol panorámás környezetben fogyaszhatja a kedvenceit. Nem véletlen, hogy ez a hely is bekerült a Balaton idei legjobbjai közé.

Ha felsorolnánk a balatoni borászat nagy öregjeit, a cégvezető fővárosi karriert élete közepén saját szőlőbirtokra cserélő Jásdi István pincészete biztosan nem maradna ki. A csopaki dűlők szakértőjének panorámás borteraszán, amely télen-nyáron nyitva áll, a borhoz kapunk bakonyi kecskesajtot, Serrano sonkát, szicíliai olívát és roppanós héjú, fehér bélű friss kenyeret. Nehéz innen elszakadni!

Huszonharmadik éve élünk Csopakon, a szőlőbirtok közepében. Kevés olyan borász van, aki ennyire szerencsés, hogy ilyen helyen élhet

– mondta elégedetten Jásdi István. „Tulajdonképpen elég későn találtuk meg magunkat és a szőlőt, évekig éltünk ugyan Párizsban és a párizsi éveink alatt nagyon jó borokat ittunk a nyolcvanas évek előtt. És az, hogy jó borokat ittunk, és hogy tudtuk, milyen a jó bor, az Magyarországon olyasmi volt, amiről addigra leszoktak az emberek, és már a szakmabeliek se tudták, hogy milyen. Tehát valamilyen tudást azért hoztunk magunkkal, de nem értettünk se a szőlőhöz se a borhoz, mindent itt tanultunk meg.”

A szakember 1998-ban kezdte a bortermelést a csopaki lankákon. Birtokának központja egy csodálatos klasszicista épületegyüttes, amely a XVIII. században épült, és az 1800-as évek közepétől Ranolder János veszprémi püspök családi borbirtoka volt. A 17 hektáros szőlőjükben a fő fajta az olaszrizling, de egyéb fajtákkal is foglalkoznak, mint például a furminttal, amiről Jásdi István szerint csak kevesen tudják, hogy egy régi, balatoni szőlőfajta, amit ők 50 év után telepítettek újra, és most már nagyon jó borokat készítenek belőle.

Jásdi Pince és Borterasz

Jásdi István összeszokott csapattal dolgozik, többen már 15-20 éve velük vannak, aminek nagyon örül, mert minden körülmények közt számíthat rájuk, ami garantálja a boraik jó minőségét.

A munka nem oszlik meg, a Mari dolgozik, én szórakozom. Legalábbis az én munkám az szórakozás. Szőlőt járom, az embereket irányítom, kóstolgatok

– viccelődött a szakember a feleségére utalva, aki ügyvezetőként foglalkozik a borászattal, az értékesítéssel és a két üzletükkel.

Azért az én feladatom mellett számomra az öröm, amikor egy bor kezd elkészülni, akkor én is megyek kóstolni. És az én véleményem is számít, hogy ez most finom, nem finom, iható, nem iható

– tette hozzá Jásdi Mari, aki a férje szerint a közönséget képviseli, mert csak akkor találkozik a borokkal, mikor már palackba kerültek, így azonnal észreveszi, ha valami nem stimmel.

(Borítókép: Best of Balaton)