Reagáltak a szervezők a Balaton Sound megszűnéséről szóló hírekre

ZS 7652
2024.07.11. 10:57
Szerdán este elárasztotta az internetet a Balaton Sound megszűnésének híre, amelynek alapját az adta, hogy a fesztivál szerződése lejárt Zamárdival. Az Index megkeresésére a szervezők most tisztázták, mi a helyzet a rendezvény jövőjével.

Ahogy korábban megírtuk, nem sokkal a 16. Balaton Sound után érkezett a hír, hogy lejárt a fesztivál szerződése a fesztiválnak otthont adó Zamárdival, a Balaton-parti város polgármestere szerint így ebben az értelemben ez lehetett az utolsó fesztivál, amit megrendezhettek a településen.

A rendezvény esetleges megszűnéséről már korábban is felreppentek pletykák, amire Vető Viktória, a Sziget Fesztivál és egyben a Balaton Sound sajtófőnöke akkor azt nyilatkozta, a pletyka hozzájuk is eljutott, de ezzel nem szeretnének foglalkozni, nincs napirenden ez a téma.

Miután a sonline.hu szerdán azt írta, úgy tudják, hogy Zamárdiban, a legutóbbi képviselő-testületi ülésen, ahol a szervezők képviselője is részt vett, „egyértelműen elhangzott”, hogy az idei volt az utolsó Balaton Sound, megkerestük a szervezőket, akik a hírre reagálva az alábbi választ küldték lapunknak:

„A Balaton Sound jövőjét érintő hírekkel kapcsolatban továbbra is azt tudjuk megerősíteni, amit korábban is elmondtunk: egyelőre nincs döntés ebben a kérdésben. Az valóban helytálló, hogy Zamárdi önkormányzatával még nincs megállapodásunk, de ennek az oka az, hogy az önkormányzati választások miatt erre még alkalom sem nyílt, hiszen az októberre felálló új testülettel lehet majd érdemben tárgyalni. Ezért mi a nemsokára kezdődő Sziget Fesztiválra koncentrálunk, majd értékeljük a fesztiválszezont, és ezután fogjuk megválaszolni a jövőt érintő kérdéseket.”

2007-ben nyitotta meg először a kapuit

A Balaton Sound zeneileg a tematikus fesztiválok közé tartozik, hiszen többnyire – egy-egy kivételtől eltekintve – DJ-k és elektronikus zenei formációk felvonultatására alapozták a szervezők. A rendezvény 2007-ben nyitotta meg először a kapuit a Balaton déli partján, és a koronavírus-járvány miatt történt lezárásokig minden év júliusában megtartották Zamárdiban. A Covid után 2022-ben újraéledt az esemény, ami az elektronikus zenét kedvelők számára a nyár egyik fő programjának számított mindig.

A rendezvényt, amely Európa egyik legnagyobb elektronikus zenei fesztiváljaként működött, prémiumfesztiválnak is nevezték sokszor, és nemcsak a vízpartnak köszönhető különleges feelingje miatt, hanem mert az árak tekintetében mindig is a magasabb kategóriát képviselte – cserébe viszont valóban nagyon odafigyeltek a vendégek kényelmére és a tisztaságra. Története során egy csomó világsztár megfordult az eleinte négy, majd öt napig tartó Soundon, többször volt itt Tiesto, Armin van Buuren, Calvin Harris, Martin Garrix, a The Chainsmokers és Paul Kalkbrenner, de megfordult a nagyszínpadán a The Prodigy, Moby, Fatboy Slim és a Faithless csapata is.

A 2012-es fesztivált a következő évben a rangos European Festivals Awarddal tüntették ki a legjobb közepes méretű fesztivál kategóriában. A koronavírus-járványt megelőző években rekordszámú látogatót vonzott a Sound, 2016-ban 157 ezren, 2018-ban 165 ezren, míg 2019-ben már 172 ezren szórakoztak a területén. A celebek közül a legnagyobb reklámot Pumped Gabo hozta a rendezvénynek, akire 2015-ben az Index figyelt fel a helyszínen az egyedi tánca miatt.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)