Fölpuhult a cseh nyugdíjreform

2011.02.19. 13:47

Aki 2012 végéig nyilatkozik, az a kötelező járulékainak egy részét (a 28 százalékból 3 százalékot) önkéntes nyugdíjalaphoz utaltathatja, amit viszont ki kell egészítenie 2 százalékkal. Aki nem nyilatkozik, és 35 éves elmúlt, az végleg a kétpilléres rendszerben marad. A pályakezdők számára is önkéntes lesz a csatlakozás, viszont ha már tagok vagyunk, akkor kötelezően kapjuk a járulékokat. A hiányt a csehek áfa-emeléssel oldják meg, miközben a nyugdíjrendszer hiánya már most is a GDP 1 százalékát eléri - írja a portfolio.hu.

Visszatáncoltak

A jobbközép cseh kormánykoalíció csütörtökön megállapodott a nyugdíjreform folytatásának részleteiről, a konkrét tervezetet a kormány február 23-án fogja benyújtani. A kormány már korábban elhatározta, hogy a magánpillér szerepét erősíteni kívánja a nyugdíjrendszerben, hiszen náluk eddig kétpilléres volt a rendszer, ami egy állami és egy önkéntes pillérből állt. A csehek közül viszont sokan éltek a csatlakozás lehetőségével már korábban is, annak ellenére, hogy nem volt kötelező a részvétel.

Az első hírekben még az szerepelt, hogy egy kötelező pillért hozna létre az állam, akárcsak a Magyarországon alkalmazott korábbi rendszer példájaként. A végső tervezetbe viszont ez nem került be. A Reuters írása szerint azért visszakozott a kormánykoalíció a tervtől, mivel látták, hogy milyen kockázatokkal jár egy kötelező rendszer kialakítása válságos időszakban.

A társadalmat két csoportra vágják, a törvény éltbe léptetésétől (2013-tól) számítva. Aki 35 év feletti lesz és 2012 végéig nem nyilatkozott a váltásról, az marad a mostani kétpilléres rendszerben, nem dönthet később, aki viszont 35 év alatti lesz, az önkéntesen választhatja azt az opciót, hogy a kötelező járulékainak egy részét nem az államhoz, hanem az egyéni számlájára utaltatja.

Ez egy nagyon egyedi megoldás, hiszen fél-kötelező, vagy fél-önkéntes rendszer alakul ki a tisztán állami és tisztán önkéntes pillér mellett. A részvétel ugyanis önkéntes lesz, viszont ha már benne vagyok, akkor kötelezően utalnak járulékot az egyéni számlámra. A tervek szerint a törvény elfogadása után még lesz egy átmeneti időszak, és várhatóan 2012 második felében állhatnak fel az egyéni számlák ebben a friss pillérben.

A hírek szerint az egyéni számlák adminisztrációjával ugyanazok a nyugdíjalapok lesznek megbízva, mint akik most is a piacon vannak. Új alapok is létrehozhatók, viszont akkor meg kell felelni a törvény által megkövetelt feltételeknek. A nyugdíjalapok kötelezően négy portfóliót kell biztosítaniuk a megtakarítóknak, amiből egyet választhatnak az ügyfelek, többek között egy olyat, amibe csak cseh államkötvények vannak.

Jelenleg a nyugdíjjárulékok összesítve a bér 28 százalékát teszik ki, akik a friss rendszer mellett teszik le a voksukat, azok az államnak utalt járulékokból 3 százalékpontot kaphatnak (25-3 százalék lesz az állami és a magánpillér aránya), viszont ezt legalább 2 százalékponttal ki kell egészítenie a munkavállalónak. Ezzel egy speciális megoldást alkalmaz a kormány, a kötelezés pedig itt is beleszövődik a rendszerbe.

A kormány számításai szerint 20 milliárd korona lesz az állami bevételek kiesése a 2013-ban bevezetendő friss pillérnek köszönhetően, miközben 2010-ben a hiány 29 milliárd koronát tett ki, ami a GDP 0,8 százaléka volt. A hiány fedezésére az áfát fogják emelni már jövőre, ami összességében 58 milliárd koronás bevételt fog jelenteni. A változtatások a munkaügyi és szociális minisztérium szerint semleges hatással lesznek a költségvetésre, az állami vállalatok befizetéseiből például lehet majd kezelni a fennálló nyugdíjrendszer deficitjének egy részét.

Elemzők szerint

A Unicredit elemzője, Pavel Sobisek véleménye szerint a cseh kormány elé letett alternatívák közül végül a legkevésbé fájó, és leggyengébb opció ment át. A döntésben vélhetően az is közrejátszott, hogy a kötelező pillér bevezetésének híre nagy ellenkezést váltott ki a közvéleményben. Az elemző szerint viszont nehézkes lesz így is meggyőzni az ellenzéki szociáldemokratákat, akik már régóta kritizálják a kormányt a nyugdíjreform és az adóemelés miatt. Sobieski szerint éppen ezért nehéz szülés lesz a törvény elfogadása.

A Merril Lynch elemzője szerint a kormánykoalícióban megfigyelhető ellentétek korábban azzal fenyegettek, hogy a nyugdíjreform csak később indul el, vagy lényeges változás nem fog bekövetkezni, a megállapodás ennek fényében mindenképpen üdvözlendő. Természetesen még nem lefutott a mérkőzés a törvény kapcsán, hiszen a szenátuson még át kell vinni a tervezetet, ahol az ellenzéknek többsége van. Amennyiben sikerül a törvényt elfogadtatni, akkor viszont szinte borítékolható a korábban beharangozott felminősítés.