Fed: marad évekre nulla a kamat, nincs új intézkedés

2011.08.09. 20:57
A várakozásoknak megfelelően a 0-0,25%-os sávban tartotta irányadó kamatlábát mai döntésével a Fed Nyíltpiaci Bizottsága és a kiadott közlemény nem tartalmaz új intézkedést, ezért hatalmas csalódás az első piaci reakció. A Fed közleménye szokatlanul borús hangvételű a gazdasági kilátásokat illetően, az üzenet pedig röviden így foglalható össze: most csak azt jelezte az intézmény, hogy átbeszélte a lehetséges intézkedéseket, azokat előkészítette szükég esetére, de vannak az új lépéseket ellenzők, ezért most egyelőre nem lép a piacok "nyugtatása" érdekében - írja a Portfolio.hu.

A várakozásoknak megfelelően a 0-0,25%-os sávban tartotta irányadó kamatlábát mai döntésével a Fed Nyíltpiaci Bizottsága és a kiadott közlemény nem tartalmaz új intézkedést, ezért hatalmas csalódás az első piaci reakció. A Fed közleménye szokatlanul borús hangvételű a gazdasági kilátásokat illetően, az üzenet pedig röviden így foglalható össze: most csak azt jelezte az intézmény, hogy átbeszélte a lehetséges intézkedéseket, azokat előkészítette szükég esetére, de vannak az új lépéseket ellenzők, ezért most egyelőre nem lép a piacok "nyugtatása" érdekében.

Az utóbbi időben romló gazdasági környezet legalább 2013 közepéig nulla százalék közeli alapkamatot tesz szükségessé az Egyesült Államokban - tartalmazza meglepő konkrétsággal a jegybanki közlemény a dátumot. Most csak arról egyeztettek a testület tagjai, hogy milyen lépéseket foganatosíthatnak akkor, ha arra szükség lehet (előkészítették tehát), de döntés nem született új likviditásfokozó intézkedésekről, illetve újabb alternatív monetáris élénkítő körről. Új intézkedések ellen három tag szavazott a testület tagjai közül.

A jegybanki közlemény most is emlékeztet arra a piacnyugtatónak szánt információra, hogy az intézmény folytatja a birtokában lévő értékpapírok lejáratakor kapott pénz újrabefektetését, hogy ezzel a rekord szintű mérlegfőösszege ne zsugorodjon, azaz a rendszerbe pumpált likviditás ne csökkenjen.

Amint azt a piaci várakozások romlás már érzékeltette, a Fed is elismerte, hogy az idei évi GDP-növekedés "tekintélyes mértékben" alacsonyabb lesz, mint ahogy arra a Fed korábban számított. Ezzel párhuzamosan a közlemény azt is elismeri, hogy a gazdasági fellendülés lassabb lesz a következő negyedévekben és a munkanélküliségi ráta is csak fokozatosan fog majd süllyedni a következő időszakban, illetve a munkaerőpiaci körülmények romlottak valamelyest az utóbbi időszakban. Mindezen negatív megjegyzések mellett a Fed közleménye még azt is tartalmazza, hogy a gazdasági növekedési kilátásokkal kapcsolatban inkább a lefelé mutató növekedési kockázatok élénkültek.

A jegybank az inflációs kilátásokkal kapcsolatban azt jelezte: várakozásai szerint a következő időszakban az a saját céljaival összhangban lévő szintre süllyed, ahogy az év eleji energiaár-emelkedések hatásai elmúlnak majd.