A lengyelek is Kína kapuja szeretnének lenni

2011.11.05. 11:14

Lengyelország  kaput szeretne nyitni a kínai üzleti érdekeltségek előtt az európai piacokra jutásuk érdekében - hangzott el pénteken Varsóban az ázsiai ország mintegy negyven cégének képviselőiből álló küldöttség látogatásán.

Bronislaw Komorowski államfő - mindkét fél reményei szerint - decemberben esedékes kínai tárgyalásai érdemi előrelépést jelenthetnek a kétoldalú gazdasági együttműködés fellendítésében. A pénteki tanácskozáson a lengyel fél hangoztatta, hogy kész a kínai vállalatoknak biztosítani az Európai Unió piacaira való korlátlan bejutást.

A pekingi küldöttséget Van Csi-fej, a Kínai  Kereskedelmi Kamara elnöke vezeti, aki a nyáron a Magyarországra látogató Ven Csia-pao kínai kormányfő által vezetett delegáció tagja volt, és Demján Sándorral, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnökével megállapodott a Kínai-Magyar Üzleti Tanács létrehozásáról.

Ven Csia-pao budapesti látogatásakor a Kína-Kelet-Közép-Európa Gazdasági és Üzleti Fórumon leszögezte: Kelet-Közép-Európa a hídfőt jelenti Kína és Európa  gazdasági-kereskedelmi együttműködésében. Hangsúlyozta, hogy Kína nagyra értékeli a kelet-közép-európai országokhoz fűződő hagyományos baráti viszonyt, és fontos partnereknek tekinti a térség országait.

Júliusban, a magyar-kínai budapesti barátkozás után a lengyel Rzeczpospolita még azt írta, hogy egy 50 kilométeres autópálya-szakasz építésének kudarca miatt kútba esett a lengyel-kínai stratégiai partnerség terve, s Magyarország szíves-örömest a lengyelek helyébe ugrott.