Az alacsony növekedés viheti el az egykulcsos adót

2012.05.17. 19:34

Hosszabb elemzést közölt a Bloomberg a két nappal ezelőtt közzétett első negyedéves GDP-bővülési adatok Magyarország IMF-megállapodására gyakorolt hatásáról. A tegnapelőtt közzétett adatok szerint a magyar gazdaság az utolsó, illetve utolsó előtti helyen áll az Európai Unió azon 21 országa között, amelyekről már elérhetők a növekedési számok.

A cikkben nyilatkozó Neil Shearing, a Capital Economics londoni elemzője szerint a gyengülő gazdasági adatok nyomást gyakorolnak a kormányra, hogy minél előbb tető alá hozzák a megállapodást, ez pedig csökkenti a kormány mozgásterét a tárgyalások során. A tárgyalódelegáció így várhatóan kevésbé hatékonyan tudja majd képviselni a kormány érdekeit olyan sarkalatos kérdésekben, mint például az IMF által régóta kifogásolt egykulcsos adó.

Luis Costa, a Citigroup elemzője szerint Varga Mihány kinevezése az IMF-delegáció élére azt mutatja: a kormánynak komolyan szándékában áll megegyezni a Valutaalappal, hiszen a volt pénzügyminiszter talán az utolsó, nemzetközileg is hiteles ember a kormányban, szerepvállalása pedig komoly lendületet adhat a tárgyalásoknak. Az elemző feltételezi, hogy Varga szélesebb körű felhatalmazással kezdhet neki a tárgyalásoknak, mint elődje, így hatékonyabban tudnak tárgyalni a megállapodás feltételeiről.

A Nomura nemzetközi elemző cég szerint a eddigi adatok alapján a magyar GDP idén 1,3 százalékos mínuszban fog zárni, de 2013-ban is csak 0,3 százalékos növekedés várható. A jelentés azért különösen érdekes, mert korábban még a kormánynál rendszerint visszafogottabb Európai Bizottság is 0,3 százalékos növekedéssel számolt az idei évre. Peter Attard Montalto, a Nomura elemzője szerint a kedvezőtlen GDP-bővülési mutatók megtörték a konvergencia program bejelentése óta tapasztalt pozitív hangulatot, ennek következtében a GDP-arányos hiány akár a négy százalékot is elérheti 2012-ben.

Erre figyelmeztetett Karvalits Ferenc, Magyar Nemzeti Bank alelnöke is, aki a Bloombergnek nyilatkozva elmondta: a vártnál gyengébb növekedési adatok komoly kihívást fognak okozni a kormánynak, ha tartani akarja a 2012-re tervezett 2,5 százalékos és a 2013-ra tervezett 2,2 százalékos GDP-arányos hiánycélt. A szakember hozzátette: a múlt héten a második Széll Kálmán-terv keretében bejelentett új adók véleménye szerint ártani fognak a magyar gazdaságnak.