Fellegi: Ősszel lehet IMF-megállapodás

2012.05.17. 10:09

A gazdasági növekedéshez szükséges finanszírozási háttér ma Magyarországon csak elemeiben van meg. Ennek megteremtésében az IMF-EU megállapodásnak kiemelten fontos szerepe van - mondta Fellegi Tamás pénzügyi szervezetekért felelős tárca nélkül miniszter, aki június 1-tól Varga Mihálynak, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak adja át a feladatot.

Fellegi szerint mindenkinek, akinek gazdasági-politikai igénye fűződik a gazdaság stabilitásához, elemi igénye, hogy elkezdődjenek a tárgyalások és létrejöjjön a megállapodás Magyarország és a nemzetközi szervezetek között.

"A cél, hogy tényleges együttműködés alakuljon ki a pénzügyi szervezetek és Magyarország között." Fellegi az egyeztetések várható alakulásáról azt mondta: vannak ügyek, amiket az EU elfogadott, például a jegybankelnöki fizetés és az eskü ügye. De vannak témák, amiket az EU nem fogadott el, ezekben bíróság fog dönteni.

Fellegi szerint "az a normális ügymenet, ha eljárás van érvényben egy ország ellen. Teljesítenünk kell a feltételeket, amiket elvállaltunk, ezekkel kapcsolatban a parlament előtt vannak a törvényjavaslatok, amikről a parlament tárgyalni fog."

Fellegi azt mondta, az őszi megállapodás a reális időpont. "Lehetne hamarabb is, de bonyolult jogi és politikai egyeztetések várnak ránk." Ugyanakkor feltételek nélkül ülünk a tárgyalóasztalhoz, mindenről hajlandóak vagyunk egyeztetni - fogalmazott. Fellegi szerint most nem az a fő kérdés, hogy mikor lesz megállapodás, hanem az, hogy a tárgyalások résztvevői egybehangzóan azt üzenjék a piacnak, hogy minden jól halad.