Európa éllovasa Magyarország

2012.11.13. 09:05 Módosítva: 2012.11.13. 09:16

Októberben a fogyasztói árak 6 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Az élelmiszerek, a szeszes italok, dohányáruk és az egyéb cikkek, üzemanyagok az átlagnál jobban drágultak, míg a tartós fogyasztási cikkekért kevesebbet kellett fizetni, mint egy éve, és a ruházkodási cikkek árai is csak kis mértékben emelkedtek – közölte a KSH kedden.

Az adat azt jelenti, hogy az infláció túl van a csúcson: szeptemberben még a nyers adat szerint 6,6, az úgynevezett harmonizált adat szeriont 6,4 százalék volt az áremelkedés átlagos üteme, augusztusban a mostanival egyező szintet mért a statisztikai hivatal. Az infláció lassulása megegyezik az elemzői várakozásokkal, ugyanakkor a fogyasztói árak emelkedésének mértéke az uniós tagok között még mindig Magyarországon a legnagyobb.

Az EU 27 tagországában a fogyasztói árak – az előzetes harmonizált adatok szerint – átlagosan 2,7 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. A legkisebb áremelkedést Görögországban (0,3 százalék) és Svédországban (1 százalék), a legnagyobbat Magyarországon (6,4 százalék), valamint Romániában (5,4 százalék) mérték.

Éves összevetésben, tavaly októberhez viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 7,6 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen nőtt a tojás (33,5 százalék), a sertészsiradék (20,5 százalék), az idényáras élelmiszerek (19,3 százalék), a sertéshús (15,7 százalék) és a csokoládé, kakaó (12,9 százalék) ára. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 15,4 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára.

Szintén átlag felett, 6,4 százalékkal nőtt az egyéb cikkek ára, ezen belül a járműüzemanyagok 10,4 százalékkal drágultak. A háztartási energia átlag alatti 5 százalékos áremelkedésén belül a palackos gáz 11,6 százalékkal, a vezetékes gáz 4,2 százalékkal drágult. A szolgáltatásoknál 4,2 százalékos volt az áremelkedés mértéke, ezen belül a szemétszállítás 8 százalékkal drágult, a csatornadíj 5,2 százalékkal, a vízdíj 5 százalékkal nőtt. A ruházkodási cikkek szintén átlag alatt drágultak (1,7 százalék), míg a tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint egy éve.

Idén szeptemberhez viszonyítva a fogyasztói árak 0,1 százalékkal emelkedtek, ezen belül az élelmiszerek 0,6 százalékkal drágultak. Az átlagnál gyorsabban nőtt az étolaj (6,9%), a liszt (4,3%), a tej (2,3%), a baromfihús és a tojás (2,1-2,1%), valamint a sertéshús (2%) ára. Csökkent az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség, gyümölcs (0,9%) ára. A főcsoportok közül a ruházkodási cikkek árai emelkedtek a legnagyobb mértékben, 3,0%-kal, a szezonváltás következtében. Az átlagot meghaladó mértékben emelkedett a háztartási energia (1,0%) és a szeszes italok, dohányáruk (0,5%) ára. A tartós fogyasztási cikkek az átlaggal megegyező mértékben drágultak. Árcsökkenés következett be az egyéb cikkek (0,6%) körében, ezen belül a járműüzemanyagok ára 2,0%-kal csökkent. A szolgáltatásokért is kevesebbet kellett fizetni októberben, átlagosan 0,4%-kal.